Scandalul nu contenește. APP a modificat în taină mai multe prevederi din caietul de sarcini pentru organizarea licitației la Aeroport

Adrian Sirbu

Noi modificări în caietul de sarcini pentru organizarea licitației cu strigare la Aeroportul Internațional Chișinău, notează Telegraph.md. În timp ce pe site-ul Agenției Proprietății Publice (APP) totul a rămas pe vechi, instituția le oferă celor interesați de concurs condiții diferite. Printre acestea figurează atât criterii temporale, cât și financiare, este notat în articolul publicat pe blogger.md. 

În timp ce în caietul de sarcini de pe site-ul APP, la capitolul fazele de desfășurare a procedurii de concesionare se menționează că predarea spațiilor comerciale se va realiza pe parcursul a șapte zile după achitarea chiriei și este indicată perioada 12-22 martie 2024, în cel modificat este scris că predarea se va face în ziua semnării contractului. O altă schimbare ține de cuantumul inițial al chiriei lunare. Aceasta a crescut de la 157 de mii de euro, la aproape 158,5 mii de euro. Respectiv, a crescut și acontul de participare în mărime de 10 la sută – de la 15.700 de euro la 15.849 de euro. De asemenea, a apărut precizarea că plata se va efectua în moneda națională, la cursul BNM din acea zi.

Guvernul a decis să-i ofere încă o facilitate noului concesionar. Astfel, în timp ce condițiile inițiale prevedeau că acesta va trebui să amenajeze spațiile și să-și înceapă activitatea în termen de cel mult 60 de zile calendaristice din data predării lor de către Aeroportului Internațional Chișinău, actualele îi oferă deja 90 de zile. În plus, după recentele modificări, a fost exclusă prevederea potrivit căreia începutul perioadei de concesionare se calculează de la începerea activității concesionarului. A dispărut și persoana de contact, care figurează în caietul de sarcini de pe site-ul APP. Tot după noile modificări, a crescut de la 5.153 la 5.179 suprafața spațiilor date în concesiune.

Aceasta este a doua modificare a condițiilor de participare la licitația cu strigare pentru darea în locațiune a spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău, despre care Agenția Proprietății Publice nu a anunțat. Nu este exclus că vor urma și altele în cele nouă zile cât au mai rămas până la încheierea perioadei de depunere a dosarelor.