Scandalul se amplifică. Consilier din Timișoara: “Premiul pentru Maia Sandu nu includea suma de 30 de mii de euro”

Adrian Sirbu

Consilierul local din Timișoara, Roxana Iliescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz că a expus-o pe Maia Sandu, oferindu-i un premiu „otrăvit”, care a fost instituit „în mod dubios”. Mai mult, aceasta susține că aleşii locali din Timişoara au votat în favoarea acordării acestui premiu, însă el nu avea implicaţii financiare, scrie Ziua.md.

Consilierii locali au aprobat instituirea acestui premiu; încheierea Protocolului de colaborare intre Municipiul Timisoara si Asociația Pentru Promovarea Timisoarei (mai nou, denumită „Organizația de Management al Destinației Timisoara), în vederea acordarii acestui premiu; împuternicirea primarului Fritz sa semneze Protocolul dintre municipiu si asociatie; aprobarea componenței juriului.

Așadar, nici urma de aprobare a acordarii unui premiu constând in bani, cu atat mai puțin a sumei de 30000 euro. De ce 30000 euro sli nu mai multi, sau mai puțini, nu știm. Cum nu știm nici cine a hotărât suma asta și nici cine sunt cei care au acordat acești bani”, a scris Roxana Iliescu, pe Facebook, citată de ziuadevest.ro.

Consilierul local spune că nici în Protocolul de colaborare dintre Municipiul Timisoara si Asociația Pentru Prom Pentru Promovarea Timisoarei, nu este prevăzută acordarea vreunui premiu în bani.

Se menţionează într-adevăr ca vom onora anual câte o personalitate, dar nu scrie niciunde că o vom onora cu 30.000 euro! (…) Prin urmare, luând în considerare aceste documente care stau la baza acordării „Premiului Timişoara pentru Valori Europene”, dincolo de discuția referitoare la legalitatea sau nelegalitatea acordării celor 30.000 euro, cred că este profund imoral, necinstit din partea primarului Fritz să susțină că premiul constând în bani a fost înființat de către municipiul Timişoara!

Cât despre declarația lui Fritz privind așa zisul atac al Rusiei care vizează Timişoara şi pe primarul ei vremelnic, mă bufnește râsul! Liniștiți-vă, domnule Fritz, atacul Rusiei nu vă vizează pe dumneavoastră sau oraşul nostru ci pe Maia Sandu, iar gloanțele folosite împotriva preşedintelui Moldovei sunt fix gloanțele oferite pe tavă de dumneavoastră rușilor! Gloanțele sunt cei 30.000 euro, neaprobați de Consiliul Local! Sunt cei 30.000 euro, sumă pe care nu știm cine a hotărât să fie acordată si cu atât mai puțin cine a asigurat-o!

PS HCL 138/2023 a fost adoptat cu 20 de voturi si o abținere. Abținerea mi-a aparținut!”, a mai punctat Iliescu.