Schimb de replici acide între Ilan Șor și Ambasadorul UE, Janis Mazeiks: ”Ce ați putut să ne oferiți, ne-ați oferit – sărăcie și dezastru”

Adrian Sirbu

Scandal între Ilan Șor și ambasadorul Uniunii Europeni în Moldova, Janis Mazeiks. Șor spune că nu i s-a permis să vorbească în procesul său judiciar, acuzând lipsa unui martor principal al acuzării și respingerea cererii de a efectua o expertiză internațională asupra cazului său. El a descris procesul ca fiind o “rușine” și a sugerat că, în Europa, astfel de proceduri judiciare ar fi fost tratate diferit.

”Domnului mai puțin respectat, ambasador al UE în Moldova, Janis Mazeiks, care consideră că solicitările mele de a părăsi Moldova sunt „îmbucurătoare”, vreau să îi reamintesc unele detalii ale procesului judiciar care este numit hotărâre a instanței – o instanță pe care dumneavoastră și regimul pe care l-ați uzurpat o controlați. Deci, la acest proces, nu mi s-a dat nici măcar voie să vorbesc. Principalul martor al acuzării nu a apărut deloc, se ascunde de justiție în SUA și nu și-a depus încă mărturia, iar cererea noastră de a efectua o expertiză internațională asupra cazului a fost respinsă. Este o rușine! În Europa, pentru astfel de spectacole judiciare, s-ar fi luat măsuri, dar aici voi faceți ce vreți. Deocamdată”, a scris politicianul.

Critica lui Șor s-a extins asupra conducerii actuale a Moldovei, menționând o criză permanentă sub “conducerea” lui Mazeiks, împreună cu președintele Maia Sandu și premierul Dorin Recean. El a evidențiat creșterea tarifelor la gaze și electricitate, declinul agriculturii, inflația, recesiunea economică, creșterea datoriei externe, sărăcirea populației și a mediului de afaceri.

De asemenea, Șor a acuzat UE de împingerea țării în noi datorii și de închiderea ochilor la furturile oficialilor moldoveni.

”Sub „conducerea” dumneavoastră, cu marionetele Sandu și Recean, Moldova se află într-o criză permanentă. Încercați să ne învățați cum să conducem o țară, dar sub „binecuvântarea” dumneavoastră, am avut atât de multe întâmplări negative încât este greu de numărat. Tariful la gaze a crescut de zece ori, iar electricitatea s-a scumpit de trei ori. Agricultura este în declin. Printre altele, am avut de-a face cu inflația, recesiune economică, creșterea datoriei externe, sărăcirea populației și a mediului de afaceri. În timp ce eu aduc oameni înapoi în Moldova cu avioanele mele, dumneavoastră aduceți arme cu avioanele voastre – într-o țară care nu vrea și nu poate să lupte. În timp ce eu investesc gratuit în dezvoltarea infrastructurii Moldovei, voi împrumutați bani de la europeni și cereți să fie returnați cu dobândă. Împingeți țara în noi datorii. Și închideți ochii în fața furturilor oficialilor moldoveni. Resursele pe care le atrag eu sunt direcționate în mod intenționat spre binele țării. Ele sunt câștigate cinstit și impozitate, doar nu în UE. Și nu cer nimic înapoi. Toate aceste fapte dovedesc ineficacitatea dumneavoastră și lipsa unui plan real pentru îmbunătățirea vieții oamenilor. Oamenii fug de voi, fug din țară – o emigrare colosală”, a notat Șor.

La final, Șor a criticat ambasadorii pentru implicarea în politica internă a țărilor și a menționat critici ale OSCE și ENEMO referitoare la alegeri. A sugerat că, odată cu schimbarea puterii în Moldova, ambasadorul UE ar trebui să plece sau să învețe să respecte legile și tradițiile moldovenești. Șor a încheiat provocându-l pe Mazeiks la o dezbatere deschisă, punând la îndoială curajul său de a accepta această provocare.

”Aș fi bucuros să mă întâlnesc cu dumneavoastră, domnule Mazeiks, într-o dezbatere deschisă, dar Dvs nu aveți curajul pentru asta”, a concluzionat politicianul.

Șeful Diplomației UE în Moldova, Janis Mazeiks, a venit la scurt timp cu o reacție. Diplomatul susține că „este îmbucurător” să vadă că „un infractor condamnat” vrea să plece din Republica Moldova.

„Înseamnă că facem exact ceea ce trebuie, ajutând statul să scoată banii murdari din politica moldovenească. Oricum, sunt sigur că mulți moldoveni și-ar dori ca „cel mai altruist și onest politician” să revină în Moldova, unde își poate petrece următorii 15 ani fără să-și schimbe locația”, a scris Janis Mazeiks pe o rețea de socializare.

Amintim că, recent, ambasadorul UE în Moldova Janis Mazeiks a comentat excluderea Partidului ”Șansă”, afiliat cu Ilan Șor, din cursa electorală. El a calificat decizia drept una „extraordinară”. Ambasadorul UE le-a recomandat autorităților să consolideze cadrul legal, astfel încât, pe viitor, astfel de decizii să poată fi luate din timp, fără a apela la o comisie pentru situații de urgență. „Noi am văzut încercări de a influența democrația. Am văzut aceste fluxuri de bani externi care vin în Republica Moldova. Într-adevăr, a fost vizibil. Este vorba, potrivit SIS, de milioane”, a  menționat Mazeiks în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, pe 9 noiembrie.