Se împlinesc 15 ani de la protestele din 7 aprilie 2009. Cronologia evenimentelor

Adrian Sirbu

Astăzi se împlinesc 15 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009. A fost un moment de cotitura pentru Republica Moldova, care a dus la debarcarea comuniştior de la putere. Mulţi tinerii care s-au jertfit pe altarul libertăţii au plătit însă un preţ scump. Protestul anticomunist din centrul Chişinăului a degenerat în violenţe şi bătăi, iar sediile Parlamentului şi Preşediniţiei au fost distruse şi incendiate. Din păcate, nici după 15 ani nu au fost găsiţi responsabilii pentru dezordinile în masă.

Protestele pașnice începuseră pe 6 aprilie. Era a doua zi după alegerile parlamentare. Comuniștii lui Vladimir Voronin obținuseră majoritatea și aveau toate voturile necesare ca să formeze guvernul și să aleagă președintele țării care era numit în acea perioadă de Parlament. Scânteia a fost suspiciunea că alegerile ar fi fost fraudate. Protestele au continuat și pe 7 aprilie, când s-au produs ciocniri cu poliția, iar sediile Președinției și Parlamentului au luat foc.

Provocatori din rândurile protestatarilor au început să devasteze sediile Parlamentului şi instituţiei prezidenţiale, rănind mai mulţi poliţişti care încercau să menţină ordinea publică.

Cel puțin 600 de tineri au fost reținuți, o bună parte – judecați abuziv și trimiși la închisoare. În comisariate, polițiștii s-au răzbunat pe manifestanți și i-au pus să treacă prin coridoarele morții – o metodă de tortură.

Moartea lui Valeriu Boboc este singurul deces recunoscut oficial de autorităţi, deşi sunt suspiciuni că ar mai fi murit unii tineri.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, după evenimentele din aprilie 2009 au fost pornite zeci procese penale, însă doar câteva au fost finalizate fiind găsite persoanele vinovate.

Potrivit Amnesty International pe 7 aprilie 2009 peste 600 de persoane au fost maltratate, reţinute şi bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiţie independentă şi echitabilă, au fost deţinute în condiţii inumane, fără apă şi mâncare.

Autorităţile de atunci au evaluat la 146 de milioane de lei pagubele produse după distrugerea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, a mai multor mijloace de transport, a mobilierului şi tehnicii de calcul.

R. Moldova a plătit, până acum, aproape cinci milioane de lei, pentru inacțiunile organelor de drept în urma evenimentelor din 7 și 8 aprilie 2009, după ce tinerii maltratați și judecați în comisariatele de poliție și-au găsit dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Statul a fost condamnat în 11 cauze, cu referire la dosarele din aprilie 2009, iar în alte 12 şi-a recunoscut vina, obligându-se să plătească despăgubiri victimelor. Pe rolul Înaltei Curți de la Strasbourg se mai află și alte cereri, generate de evenimentele din aprilie 2009, ceea ce înseamnă că Guvernul va trebui să mai scoată bani din bugetul de stat, ca urmare a incapacității instituţiilor de a investiga eficient dosarele „7 aprilie”.