Ședința de judecată în dosarul lui Dorin Damir, care este învinuit de șantaj, a fost amânată de Curtea de Apel Chișinău: „Se fentează justiția”

Ala Găină

Ședința de judecată în dosarul lui Dorin Damir, finul lui Vlad Plahotniuc, care este învinuit de șantaj, a fost amânată de Curtea de Apel Chișinău. Cel puțin asta scrie pagina de Telegram Observatorul, care a făcut mai multe dezvăluiri în acest sens.  

Pe pagina de Telegram – Observatorul, se spune că va continua examinarea dosarului în privința lui Dorin Damir, în dosarul în care este învinuit de șantaj. Completul ce examinează dosarul este compus din – Oxana Robu, Stelian Teleucă și Igor Mânăscurtă. Potrivit surselor Observatorul, recent, Dorin Damir s-a întâlnit cu vechiul său prieten, Dorin Dulghieru, în prezent, judecător la Curtea de Apel Chișinău, iar în trecut președinte al Judecătoriei Buiucani. Pe cei doi îi leagă o relație strânsă, iar promovarea lui Dulghieru de la Buiucani la Apel în noiembrie 2020 se datorează anume finului lui Plahotniuc. „Scopul lui Damir este să fenteze din nou justiția moldovenească, așa cum a făcut-o dintotdeauna”, se arată pe pagina de Telegram Observatorul.

Despre acest dosar s-a referit și activistul civic, Vlad Bilețchi, care spune că tergiversarea acestui dosar este foarte suspectă.

Eu vreau să vă spun un singur lucru – astăzi, în contextul în care patru judecători au fost reținuți, percheziționați și documentați de procurori în urma unui demers depus la CSM, este cel puțin suspect, că în urmă cu o zi a fost amânat acest dosar tocmai până după Anul Nou. Eu, din păcate, nu am încredere în justiția moldovenească, pentru că de multe ori, s-a dovedit a fi una coruptă, dar sper foarte mult că judecătorii vor fi corecți și nu vom asista din nou la o situație în care oamenii lui Plahotniuc, oamenii care au fost bine-merci în vârful puterii atunci când Plahotniuc capturase Republica Moldova, vor scăpa, din nou, basma curată”, a declarat Vlad Bilețchi într-un clip postat pe rețelele sociale.

Despre ce fel de reformă a justiției poate fi vorba dacă Dorin Damir, în privința căruia se spune că sunt toate dovezile, ar scăpa basma curată, se mai întreabă Bilețchi.

„Eu nu știu câți dintre voi au încredere, la ora actuală, în justiția moldovenească, dar ea trebuie să-și recapete pozițiile forte. Acesta este obiectivul declarat al guvernării. Despre ce fel de reformă a justiției poate fi vorba dacă Dorin Damir, în privința căruia se spune că sunt toate dovezile, ar scăpa basma curată? În cazul în care va scăpa de justiție, ne vom pune întrebarea – unde este problema – la procuratură sau în instanțele judecătorești. Suntem urmăriți și de partenerii externi, întrucât nu vorbim de o oarecare persoană învinuită de șantaj. Vorbim despre finul lui Plahotniuc, o persoană foarte apropiată de Plahotniuc. Lucrurile sunt grave și importante, nu pot fi trecute cu vederea. Este important să monitorizăm acest lucru, noi ca societate. Degeaba mai vorbim despre reforma justiției, dacă tot ce vedem este show-uri cu mascați și justiție televizată”, a conchis Vlad Bilețchi.

În vara anului 2021, fondatorul companiei “Pro Imobil”, Vladislav Musteață, declara că președintele FEA, Dorin Damir,  prin intermediul apropiatului său, Octavian Orheaianu, în 2017, ar fi imputat sume de bani pentru „aplanarea problemelor din cadrul companiei”. Totodată, Musteață spunea că ar fi fost amenințat de către aceștia cu deschiderea unor dosare penale.

Fondatorul companiei „Pro Imobil”, Vladislav Musteață, spunea că, în anul 2019, în „administrația firmei au fost puși oameni de ai lui Octavian Orheianu și rude de ai lui Dorin Damir, al cărui scop de bază era preluarea afacerii”.

Atunci, Dorin Damir declara că acuzațiile sunt nefondate și nu a intervenit în activitatea, structura și procesele ce au avut loc în această companie.