Şeful diplomaţiei UE: Rusia nu este mulţumită că Republica Moldova va intra în Uniunea Europeană

Adrian Sirbu

Rusia nu este mulţumită că R. Moldova va intra în Uniunea Europeană, dar nu ea decide dacă acest lucru se va întâmpla sau nu, spune şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul Dorin Recean şi cu comisarul european Oliver Varhelyi.

La nivel intern, reformele cheie sunt întâmpinate cu rezistenţă de cei care au de pierdut de pe urma combaterii corupţiei, iar pe extern R. Moldova este expusă la consecinţele invaziei ruse în Ucraina. Dar aceste lucruri nu v-au împiedicat să faceţi eforturi de a vă apropia de UE. Vă încurajez să continuaţi pe această cale, iar UE trebuie să continuie să-şi manifeste solidaritatea faţă de R. Moldova, pentru că faceţi parte din familia europeană şi pentru că Rusia încearcă să vă destabilizeze din afară, dar şi folosind resursele locale pentru a vă afecta politic şi economic. Desigur că Rusia nu este mulţumită că R. Moldova va intra în UE, dar asta nu decide Rusia, ci R. Moldova”, afirmă Borrell.

Premierul Dorin Recean a trecut în agendă succesele înregistrate pe agenda asocierii UE-R. Moldova, vorbind despre intensificarea schimburilor economice, obţinerea reducerii tarifelor la roaming şi colaborarea cu blocul comunitar pentru a oferi ajutor Ucrainei. El şi-a exprimat convingerea că R. Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE.

Am vorbit despre lucruri practice, reale şi tangibile, despre pregătirea mecanismului de negocieri şi organizarea conferinţei interguvernamentale, dar şi despre oportunităţile care se deschid pentru R. Moldova. Avem obiectivul să fim pregătiţi pentru organizarea conferinţei la sfârşitul lunii iunie, dar şi Comisia împreună cu statele membre tot au nevoie să se pregătească. Astfel, nu există o dată concretă de demarare a negocierilor, dar există un obiectiv”, adaugă Dorin Recean.