Șeful Poliției, după protestele agricultorilor: „A fost intentată o cauză penală, după ce doi agricultorii au luat pe sus o mașină a poliției”

Redacția Liber TV

Agricultorii care au venit să protesteze în capitală cu tehnica din dotare nu au respectat prevederile declarației prealabile depuse. Unii dintre ei au admis încălcări în trafic, iar pentru aceasta urmează să fie sancționați contravențional. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit lui, urmare a altercațiilor provocate pe Șoseaua Hâncești și a ultragierii polițiștilor, a fost intentată o cauză penală.

Într-o conferință de presă, șeful IGP a declarat că, potrivit declarației prealabile depusă de organizatori, participanții la protest urmau să se deplaseze în data de 22 noiembrie către periferia municipiului Chișinău și să-și amplaseze acolo tehnica agricolă. Pentru ziua de 23 noiembrie era stabilit că fermierii se vor deplasa în centrul capitalei și vor amplasa tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale. Viorel Cernăuțeanu a menționat că s-a mizat pe responsabilitatea organizatorilor. Însă s-a constatat că atât organizatorii, cât și o parte din participanți, au neglijat propriile declarații prealabile.

„Conform declarației prealabile, erau prevăzute niște aspecte clare: deplasarea la data de 22 noiembrie către periferia municipiului și amplasarea unităților de transport. Pentru ziua de 23 era stabilit că organizatorii și participanții se vor deplasa în PMAN unde va fi amplasată tehnica și unitățile de transport. Dar, s-a contatat că organizatorii cât și participanții au neglijat propriile declarații. Este regretabil că unii procedează în așa mod. Trebuie să ținem cont că vorbim de securitatea în traficul rutier. Repetat îndemn organizatorii și participanții să respecte legea cu privire la întruniri. Nu au fost documentați fermieri pentru protest, au fost constatate contravenții precum blocarea căii de acces și alte contravenții de nesubordonare”, a declarat Cernăuțeanu.

Au mai fost documentate și alte contravenții ca urmare a nesubordonării. De sancțiuni sunt pasibili și organizatorii, pentru neasigurarea respectarea declarației prealabile. Potrivit șefului IGP, a fost intentată o cauză penală pentru instigarea la acțiuni agresive.

Amintim că, ieri 23 noiembrie, agricultorii au venit cu tractoarele îmn Piața Marii Adunări Naționale.  Asociația Forța Fermierilor a încercat să negocieze cu guvernul, însă discuțiile au eșuat.

Prin urmare, fermierii au intrat cu tractoarele în oraș și au intrat în conflict cu poliția. Ei solicită moratoriu la credite. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, anunțase că CSE nu poate lua așa decizie.