(VIDEO) Șeful SIS: „Federația Rusă încearcă compromiterea referendumului de integrare europeană, alegerilor prezidențiale și actorilor politici care susțin aderarea la UE”

Adrian Sirbu

Serviciul de Informații și Securitate a intrat în posesia unor date „care indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă”. Despre acest lucru a anunțat șeful SIS, Alexandru Musteață, care a organizat un briefing de presă la acest subiect. Potrivit lui, scopul acestor acțiuni este să compromită aderarea Republicii Moldova la UE, să detroneze procesele democratice și să mențină Republica Moldova sub sfera de influență a Rusiei. 

„Prima etapă a început în 2023 când s-a încercat compromiterea alegerilor locale, iar acum se încearcă realizarea  următoarelor două etape. Avem informații că se pun în aplicare tentative de a compromite referendumul de integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici care vor promova aderarea la UE.  A treia etapă, planificată pentru 2025, are drept scop controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova prin accederea în Parlament a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse”, spune șeful SIS.

Potrivit șefului SIS, ar exista și o strategie pentru 2024-2025 care include trei elemente principale.

„Susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect ai Federației Ruse, distribuiți în trei categorii care odată ajunși în Parlament urmează să servească intereselor ostile ale unui stat străin – Federația Rusă. Actorii politici, deschiși declarați pro-Federația Rusă, aceștia au legături directe și confirmate cu serviciile speciale, consultanți politici, grupuri criminale organizate, conducerea de la Kremlin și grupuri oligarhice. De asemenea, generarea mai multor crize cu magnitudini diferite în mai multe domenii ale vieții social-politice, planifică crize în domeniul economic, social, ciocniri sociale pentru a instiga la ură interetnică, crize de securitate sau ordine publică, inclusiv în Autonomia Găgăuză sau din stânga Nistrului. Aceste crize vor fi lansate consecutiv sau paralel, deseori cu acțiuni concertate și cu un suport propagandistic avansat”, spune Musteața.

Mai mult, Musteață susține că prin intermediului canalelor de Telegram și Tik Tok, în spațiul public sunt lansate informații false despre conducerea țării și parcursul european al Republicii Moldova.

„Al treilea element important al scenariului sunt atacurile informaționale de amploare, pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor, creând percepția că aceste crize sunt mai mari decât par. Utilizarea pe larg a rețelelor de socializare, în special canalele de Telegram și Tik Tok, tentative de a restabili și de a deschide canale TV pentru propagandă și plasarea în public a informațiilor false, dar cu impact mediatic major. Fiecare din elementele strategiei anunțate are un set de autori și un set de instrumente ce vor fi utilizate. Serviciul a sistematizat datele din posesie despre aceștia și consideră oportun și important de a le prezenta opiniei publice”, a mai spus Alexandru Musteața.