Serghei Lavrov: Conducerea română de la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev

Adrian Sirbu

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, la Forumul Diplomatic din Turcia, că guvernul de la Chișinău îndreaptă Moldova pe calea Ucrainei.

Reluarea formatului de negociere 5+2 privind reglementarea transnistreană ne va permite să continuăm căutarea unor soluții reciproc acceptabile, menținând în același timp integritatea teritorială a Moldovei, dar conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă pentru totdeauna acest instrument”, a declarat ministrul rus de externe, în Antalya.

Lavrov susține că a făcut apel „la regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români, care nu ascund faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să înceteze să blocheze procesul de negociere”.

Ministrul rus a precizat că „regimul care s-a instalat la Chișinău pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele, și, împreună cu ucrainenii, creează o presiune economică și mai serioasă asupra Transnistriei”.

Declarațiile lui Lavrov vin în contextul în care conducerea regiunii separatiste Transnistria, reunită miercuri în Congresul extraordinar „al deputaţilor de la toate nivelurile”, a adoptat o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii și cere „protecţia” Rusiei în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”.