Sergiu Sîrbu își păstrează averea! Curtea Supremă de Justiție i-a dat câștig de cauză

Ala Găină

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) i-a dat câștig de cauză fostului deputat Sergiu Sîrbu, în litigiul cu Autoritatea Națională de Integritate (ANI) care ar fi constatat prezența unei averi nejustificate, în mărime de peste 1,9 milioane de lei pe numele acestuia. La fel a fost respinsă și solicitarea ANI de confiscare a banilor.

Curtea Supremă a găsit plauzibile justificările invocate în decizia Curţii de Apel Chişinău, precum că cererea ANI privind confiscarea averii fostului deputat nu ține de competența Completului specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ din cadrul instanţei de apel.

Decizia CSJ este irevocabilă.

Amintim că, ANI a finalizat pe 1 decembrie 2021 procedura de control a averii pe numele fostului deputat democrat Serghei Sîrbu, actualmente, vicepreședinte al Partidului ȘOR.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate, Ada Griciuc, a constatat prezența unei diferențe de peste 1,9 milioane de lei și deținerea nejustificată în acestor bani.

Diferența substanțială a fost stabilită pentru 2016–2019, pe durata exercitării funcției de demnitate publică de către Sergiu Sîrbu. Acești bani au fost identificați în conturile bancare ale fostului parlamentar și s-a stabilit că au fost depuși sub formă de numerar.

ANI susține că fostul deputat a introdus în actele cu pricina mai multe date incomplete și eronate. Mai exact, potrivit actului de constatare, el nu a declarat venituri în mărime totală de peste 1 milion de lei, a inclus date eronate despre veniturile obținute sub formă de donații în 2018 în valoare de peste 196.000 de lei și, respectiv, în 2019, în valoare de 20.000 de euro.

De asemenea, Sîrbu a indicat informații eronate despre numerarul deținut sub formă de împrumut acordat unei persoane fizice în valoare de 38.000 de dolari și 650.000 de lei.

Pentru 2018, fostul parlamentar a indicat date eronate despre numerarul deținut sub formă de economii în valoare de 200.000 de lei și 6.000 de euro, iar în 2019, aceeași eroare se regăsește despre numerarul în economii cu suma de 200.000 de lei și, respectiv, 20.000 de euro.

Sergiu Sîrbu a invocat că sursa de proveniență a acestor bani sunt din veniturile legale ale familiei, indemnizații, diurne de deplasare, precum și din donațiile obținute la evenimente de familie sau alte ajutoare.