(VIDEO) Sesizare la Procuratura Generală în cazul interceptării audio a lui Dorin Recean. Vlad Bilețchi: „Este compromisă lupta anticorupție”

Redacția Liber TV

Apărarea intereselor unor agenți economici prin renumita expresie „am să-l trăsnesc cu capul de asfalt” compromite lupta anticorupție anunțată cu mare fast de Președinție, Guvern și Parlament. Asta susține liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Vlad Bilețchi.  Unionistul a depus o sesizare la Procuratura Generală, prin care întreabă dacă a fost pornită o cauză penală în privința înregistrării în care actualul consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, discuta cu fostul șef al FISC-ului, Nicolae Vicol și da indicații directe pentru a nu permite efectuarea unor controale la anumite firme.

„Aceste acțiuni se încadrează perfect în definiția trafic de influență, depășirea atribuțiilor de serviciu și corupere.

În acest sens, dorim să cunoaștem:

  1. Dacă Procuratura Generală a Republicii Moldova a inițiat o cauză penală pe marginea acestor înregistrări audio, care denotă o infracțiune.
  2. Dacă a fost inițiată o cauză penală, rugăm să ne comunicați la ce etapă se află investigațiile.
  3. Dacă nu a fost inițiată, rugăm să ne spuneți când vor fi investigate aceste fapte ilegale.

În contextul luptei împotriva corupției anunțată de Guvern, Parlament și Președinție, credem că astfel de personaje ar trebui să fie primele supuse acestei curățări”, se arată în sesizarea depusă de Vlad Bilețchi la Procuratura Generală.

„Nu aceștia trebuie să fie „oamenii buni” care să ne conducă. Interesant este faptul că ajungem să îi vedem, din nou, în funcții publice cheie pe oamenii lui Vlad Filat, ceea ce înseamnă că până acum nu a fost decât o luptă între clanuri. Persoanele compromise și cu probleme de integritate trebuie să fie investigate și trase la răspundere pentru infracțiunile comise, nu să fie consilieri în astfel de domenii importante precum apărarea și securitatea națională”, a declarat Vlad Bilețchi.

Amintim că în anul 2013,  atunci când Dorin Recean ocupa funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Vlad Filat, a fost surprins într-o înregistrare audio cu șeful de atunci al Serviciului Fiscal de Stat, Nicolae Vicol, în care a dat indicații directe să nu facă controale la firmele indicate de el. Recean spunea atunci că – cităm „va trăsni personal cu capul de asfalt și de pereți persoanele pe care le protejează” doar pentru ca Vicol să nu intervină și să nu le efectueze controale. În același timp, domnul Recean se arăta extrem de nemulțumit și îl amenința cu anumite consecințe în fața șefului (n.r. Vladimir Filat), pentru că s-au admis anumite controale la un agent economic. Peste jumătate de an, Dorin Recean a recunoscut că a avut astfel de discuții cu fostul șef FISC, Nicolae Vicol.