SIS se va adresa administrației Telegram pentru a face lumină în cazul spargerii conturilor mai multor demnitari

Redacția Liber TV

Serviciul de Informații și Securitate se va adresa în mod oficial administrației aplicației Telegram pentru a elucida modul în care au fost sparte conturile mai multor demnitari moldoveni și au ieșit la iveală mai multe informații scandaloase. Anunțul a fost făcut de directorul SIS, Alexandru Musteață în cadrul unei emisiuni la Pro TV. 

Potrivit lui Musteața, SIS investighează diferite ipoteze privind modalitățile aplicate de hackeri.

Acum este foarte greu să spunem exact cum s-a produs această spargere. Cert este că e vorba de o penetrare a conturilor de Telegram, nu a telefoanelor. Acestea au fost sparte, s-a preluat accesul și s-a copiat informația.

Cam toate conturile de Telegram ale oamenilor din conducerea republicii au fost penetrate, iar pentru a le penetra pe toate este destul de complicat. E vorba de un proces tehnic de a prelua controlul asupra unui cont, nu doar de telegram, dar și alte aplicații. Tehnic vorbind este destul de complicat. Și atunci când ai așa un număr mare de conturi, toate accesate clandestin în același timp de către cineva… Ar putea fi și un acces de pe server. Vom expedia o scrisoare către compania care administrează instrumentul de mesagerie și vom vedea ce ne răspund”, a explicat directorul SIS într-o emisiune de la Pro Tv.

Potrivit datelor preliminare au fost sparte conturile de Telegram ale președintelui Maia Sandu, vicepremierului Andrei Spînu, ministrului Justiției, Sergiu Litivineco, șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, dar și consilierului prezidențial, Dorin Recean. Șeful SIS spune că numărul conturilor sparte ar putea fi mai mare, însă ilegalitatea nu poate fi depistată instant.

Este o cauză penală inițiată de PCCOCS, SIS acordă suport acolo unde este nevoie. Pare a fi o spargere a conturilor de Telegram, nu a telefoanelor ca dispozitive, ci a conturilor. Nu toată lumea a identificat încă spargerea. Tehnic vorbind, este o procedură ce nu poate fi identificată imediat. Sunt diferite ipoteze pe care le investigăm. Când ai un număr atât de mare de conturi, toate accesate clandestin în aceeași perioadă, ar putea fi un acces de pe server. Vom expedia o scrisoare către compania care gestionează această aplicație. Deocamdată, e vorba de conversațiile de pe această aplicație și nu sunt făcute publice alte date din telefoane”, a spus Alexandru Musteață în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.