SIS solicită CSE sistarea activității a încă 6 posturi TV. Care este motivul invocat

Ala Găină

Serviciul de Informații și Securitate cere Comisiei pentru Situații Excepționale închiderea a încă șase posturi de televiziune pe perioada stării de urgență. Este vorba despre posturile Publika TV, Prime TV, Canal 2, Orizont TV, ITV și Canal 3. Totodată directorul SIS, Alexandru Musteață, a anunțat că vor fi blocate 31 de site-uri, 21 dintre care ar fi gestionate direct de Federația Rusă. „Se atestă o intensificare a dezinformării în ajun de alegeri”, spune șeful Serviciului de Informații și Securitate. Posturile de televiziune menționate nu au venit deocamdată cu o reacție la acuzațiile aduse.

„Am propus CSE să sisteze, pe durata stării de urgență, licențele a 6 posturi TV, și anume Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Activitatea acestor posturi se realizează cu multiple încălcări ale legislației, constatate de către CA, dar și în baza informațiilor deținute de serviciu și reprezintă un pericol în adresa securității informaționale. Aceste posturi promovează constant conținut cu narative manipulatoare, care alături de agresiunea informațională promovată de factorul extern, generează o sursă suplimentară de instabilitate”, a declarat Alexandru Musteață.

Potrivit directorului SIS, în ultimele luni se atestă o intensificare a atacurilor informaționale și o creștere a riscurilor asupra securității naționale, acestea având o creștere exponențială, în special, în perioada electorală. Musteață spune că serviciile dețin probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din Republica Moldova.

Prin dispoziția CSE din 16 decembrie 2022, în scopul asigurării securității informaționale a Republicii Moldova a fost sistată licența a 6 posturi TV. Totuși, beneficiarii efectivi ai acestora au recurs la o tactică de eludare a dispozițiilor respective și au migrat conținutul pe alte posturi TV. De exemplu, conținutul TV6 și Primul în Moldova, emisia cărora a fost sistată prin decizia CSE nr. 54 din 16 decembrie 2022, au migrat către Orizont TV și ITV. Au fost fixate acțiuni concertate între gruparea criminală Șor și holdingul mediatic gestionat de Plahotniuc”, a mai declarat Musteață.

Totodată, directorul SIS a anunțat despre semnarea ordinului privind blocarea a 31 de portaluri web, 21 dintre care sunt direct gestionate de către Federația Rusă. Posturile de televiziune menționate nu au venit deocamdată cu o reacție la acuzațiile aduse. La sfârșitul anului 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat licența de emisie pentru șase posturi de televiziune din Moldova, pe perioada stării de urgență. Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV. Acesta au catalogat atunci decizia drept „un atac fără precedent la libertatea de exprimare, la libertatea editorială, la libertatea jurnaliștilor”.