Situația în țară: În 20 de orașe, edilii au fost aleși din primul tur, iar în alte 9 centre raionale și la Comrat urmează să aibă loc turul doi

Ala Găină

În 20 de orașe, edilii au fost aleși din primul tur, iar în alte 9 centre raionale și la Comrat urmează să aibă loc turul doi în data de 19 noiembrie. Astfel, în orașele Bălți, Florești, Șoldănești, Ungheni, Călărași, Nisporeni, Basarabeasca, Cantemir și Comrat nici unul dintre candidații la funcția de primar nu a acumulat mai mult de 50% din voturi.

Respectiv alegătorii își vor alege primarul în turul doi de scrutin, care va avea loc pe 19 noiembrie. În același timp, la Strășeni, Cahul, Rezina, Briceni, Dondușeni, Orhei, Fălești, Ștefan Vodă, Căușeni, Criuleni și altele, primarii au fost aleși din primul tur.

Cele mai multe mandate în centrele raionale le-a obținut Partidul Socialiștilor. Reprezentanții formațiunii vor conduce șase orașe. Este vorba de Briceni, Ocnița, Dondușeni, Soroca, Criuleni și Anenii Noi.

Candidații PAS au câștigat din primul tur în orașele Sângerei, Ialoveni și Cimișlia. Este vorba de despre candidații Arcadie Covaliov, Sergiu Armașu și Sergiu Andronachi.

De asemenea, candidații formațiunii ”Partidul Nostru” au câștigat la Drochia, Glodeni și Fălești.

Candidatul independent Nicolae Dandiș, care este și fostul primar al municipiului Cahul, a câștigat alegerile locale generale la funcția de primar de Cahul. Potrivit rezultatelor preliminare, el a acumulat 73,63% sau 7279 din totalul voturilor valabil exprimate după prelucrarea tuturor celor 14 procese verbale. În municipiul Strășeni, candidata independentă, Valentina Casian, a acumulat majoritatea voturilor – 83,47 procente.

Candidații LOC, Alexandru Bujoreanu și Vladislav Cociu, au câștigat la Leova și Ștefan Vodă. De asemenea, PLDM va fi reprezentat în orașul Telenești, unde învingător a ieșit Vadim Lelic. La Hâncești a câștigat Alexandru Botnari din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, iar la Rezina – Simion Tatarov din partea Partidului Popular și Protecției Sociale. La Căușeni a ieșit învingător Alexandru Donțu din partea Platformei DA. La Orhei, alegerile au fost câștigate de Tatiana Cociu, candidata susținută de Ilan Șor, după ce Partidul „Șansa” a fost exclus din alegeri.

În 10 orașe va fi organizat turul doi. Este vorba de Edineț, Râșcani, Florești, Șoldănești, Ungheni, Călărași, Nisporeni, Cantemir, Basarabeasca și Comrat.

La Bălți, potrivit rezultatelor preliminare, după prelucrarea tuturor celor 60 de procese-verbale, în turul doi ar urma să acceadă candidata independentă Arina Corșicova și candidatul desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Alexandr Petkov. Rezultatele preliminare arată un scor de 22,39% pentru Alexandr Petkov și 21,52% pentru Arina Corșicova.