Situația se precipită! Transnistria intenționează să se alăture Federației Ruse. „Independența țării este o prioritate absolută”

Ala Găină

Transnistria își menține cursul spre independență cu eventuala aderare la Rusia, aprobată la referendumul din 2006, a declarat vineri ministrul de externe al republicii nerecunoscute, Vitali Ignatiev, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: este independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006″, a declarat Vitali Ignatiev.

Aceasta direcție a fost susținută de 98% dintre participanții la plebiscit. Ulterior, Consiliul Suprem al Transnistriei a cerut Dumei de Stat, Consiliului Federației și președintelui Rusiei să recunoască republica ca stat independent și suveran.

În ultimele zile, tensiunile au crescut în regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova, în contextul în care joi s-a împlinit 30 de ani de la semnarea acordului de pace care a contribuit la crearea actualului status quo, în care Transnistria este propriul stat nerecunoscut de facto, cu o garnizoană rusă staționată acolo.

La începutul acestei săptămâni a existat o dispută între Chișinău și Moscova, după ce moldovenii au oprit oficiali militari ruși la graniță.