Socialiștii apără invazia rusă în Ucraina! Legea care interzice panglica Sf. Gheorghe și simbolurile „Z” și „V”, contestată la Curtea Constituțională

Ala Găină

În stilul lor obișnuit, socialiștii continuă să fie de partea Federației Ruse, statul agresor, care a invadat Ucraina la data de 24 februarie 2022. Fiind nemulțumiți de faptul că panglica Sf. Gheorghe, dar și simbolurile invaziei ruse în Ucraina vor fi interzise în Republica Moldova, aceștia au contestat legea la Curtea Constituțională. 

Potrivit socialiștilor, hotărârea Parlamentului este una ilegală și ar contravine prevederilor Constituției ce se referă la garantarea libertății opiniei și a exprimării cetățenilor. Mai mult ca atât, susțin ei, legea votată în lectura a doua contravine doctrinei internaționale și practicii instanțelor europene, precum și a unui șir de acte fundamentale în domeniul drepturilor omului, cum ar fi Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului etc.

Amintim că, în contextul invaziei ruse în Ucraina, deputații Parlamentului au adoptat în ședința plenară din 7 aprilie, un amendament la Codul Contravențional prin care interzic pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul, printre acestea „Z”, „V” sau panglica Sfântul Gheorghe. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice – o amendă de până la 18.000 de lei.