Socialiștii și comuniștii au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean

Ala Găină

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat în ședința de azi a Parlamentului moțiune de cenzură față de activitatea Guvernului. Potrivit opoziției, în ultimii ani, Executivul Recean este condus în regim de urgență, Republica Moldova se confruntă cu o criză profundă social-economică și cu atacuri la adresa statului de drept. De altă parte, reprezentanții guvernării spun că moțiunea vine să distragă atenția de la programul „Spor pentru Moldova.

„În ultimii trei ani, Republica Moldova este guvernată doar prin situație excepțională. Parlamentul a declarat stare de urgență în sănătate și energetică. Schimbarea figurilor în garnitura guvernamentală nu a contribuit la îmbunătățirea actului de guvernare. Statul continuă să se afle în situație de urgență fără argumentarea corespunzătoare a necesității acesteia. Guvernul format prin delegarea persoanelor în cele mai înalte funcții pe criterii de afiliere politică a contribuit și mai mult la agravarea situației social-economice din țară”, a declarat Tatiana Cunițchi, deputată BECS.

În replică, deputatul PAS, Radu Marian spune că moțiunea a fost depusă chiar în ziua când Parlamentul a adoptat Programul „Spor pentru Moldova”, ce prevede majorări salariale pentru aproximativ 170 de mii de persoane.

„Ei sunt împotriva acestor majorări și împotriva investiții suplimentare pentru dezvoltare regională, drumuri, agricultură și cheltuieli energetice. Ei sunt împotriva majorării salariilor tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor cu 15%, iar a medicilor legiști cu 26%. Ei sunt împotriva creșterilor salariilor la angajaților din cultură cu 25% mai mult. Ei sunt împotriva oferirii sporurilor pentru cadrele didactice, polițiștilor, carabinierilor de 5 mii de lei”, a scris Radu Marian pe facebook.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură. Ea poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși. Moțiunea asupra activității Guvernului se supune dezbaterii în prima zi de ședință plenară a săptămânii următoare datei depunerii. Ea se adoptă cu votul majorității deputaților aleși.