Sondaj iData: Ion Ceban este favoritul alegerilor locale din Chișinău

Adrian Sirbu

Actualul primar al Chișinăului, Ion Ceban, este favoritul alegerilor locale din acest an. Un sondaj iData arată că 43,3% din respondenții din municipiu sunt hotărâți să îl voteze la scrutinul din 5 noiembrie. Dacă se iau în calcul doar răspunsurile respondenților deciși, Ion Ceban ar câștiga alegerile cu 57,6% din voturi.

Din totalul respondenților din municipiul Chișinău, pentru Lilian Carp ar vota 14,2%, pentru fostul viceprimar Victor Chironda – 6,9%, iar pentru Vasile Costiuc – 2,8%. Ceilalți candidați acumulează un scor de 1,5% și mai puțin. Totodată, 12% din respondenți sunt hotărâți să nu participe la alegeri. 8,8% nu știu deocamdată cu cine să voteze, iar 3,5% nu au răspuns.

Conform răspunsurilor respondenților deciși, după liderul Ion Ceban, care ar câștiga alegerile cu 57,6% voturi, urmează Lilian Carp, pentru care și-ar da votul 18,8% din alegatori, iar pentru Victor Chironda ar vota 9,1% alegatori. Vasile Costiuc ar primi 3,7% voturi.  Alți candidați ar acumula 2% și mai puțin.

17,8% din toți respondenții, la nivel de țară, ar vota un primar din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, 11,3% ar vota un candidat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, iar 7,5% ar vota pe 5 noiembrie reprezentantul formațiunii politice Mișcarea Alternativa Națională. 7% din toți respondenți ar vota un candidat independent. Mai mulți respondenți ar vota partidul PAS dintre cei care locuiesc în regiunile Cahul, Hâncești, Călărași, Orhei și mai puțin din nord. Toți care ar vota pentru Mișcarea Alternativa Națională sunt din Chișinău. Pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar vota la Cahul, Căușeni, Orhei, Bălți și mai puțin în Ialoveni și unele sectoare din Chișinău.

La sondaj la nivel de țară au participat 1002 respondenți, dintre care 95% au fost contactați telefonic, iar 5% au completat chestionarul online.