Sondaj: Oamenii au decis pentru cine vor vota. Numărul indecișilor, tot mai mic

Adrian Sirbu

Datele Barometrului iData – octombrie 2023 arată că 62,6% din respondenți au luat deja decizia cu cine să voteze duminică la alegerile general locale. 29,9% sunt cei care stau la dubii. 7,5% din intervievați au menționat că fie nu ar participa la alegeri, fie nu știu dacă sau cu cine vor vota.

Față de cercetările noastre anterioare, prezentate cu o lună și cu două luni în urmă, când practic erau o paritate între cei care aveau o decizie de a vota un anumit candidat și cei care nu aveau această decizie, deja la câteva săptămâni înainte de alegeri oamenii încep să se decidă. Deci avem o proporție mult mai mare a cetățenilor care știu cu cine să voteze. Ponderea celor care sunt indeciși a coborât sub 30%. Încă este una importantă și desigur că este posibil că unii dintre ei nici nu vor participa la alegeri, unii vor decide în ultimul moment. Și chiar cei care sunt deciși ar putea să-și schimbe decizia, deoarece este ceva normal chiar în ziua alegerilor să-și schimbe decizia cu cine votează”, a declarat directorul executiv al companiei sociologice iData, Mihai Bologan, într-o conferință de presă la IPN.

Mihai Bologan a menționat că respondenții au fost întrebați despre apartenența politică a candidatului la funcția de primar pentru care ar vota. În comparație cu primele sondaje, a scăzut foarte mult, până la 2,6%, ponderea celor care ar vota un candidat independent. Aproape 20% din intervievați au spus că ar vota pentru un primar al Partidului Acțiune și Solidaritate, iar 13,2% un primar de la Partidul Socialiștilor. 11,3% din respondenți ar vota cu un candidat al Partidului politic „Șansă”, 8,4% ar vota un candidat al Partidului Mișcarea Națională Alternativă, 3,4% – Partidul Politic Partidul Nostru, 1,8% – Partidul Social Democrat European, 1,6% – Partidul Comuniștilor etc.

Cât despre alegerile din municipiul Chișinău, unde au fost colectate 601 chestionare, cele mai multe voturi le-ar acumula liderul MAN, Ion Ceban, care a fost menționat de către 42,3% din respondenți. Acesta este urmat de candidatul PAS, Lilian Carp, cu 14,3%.

Ulterior, avem un grup de candidați care ar obține circa 3-4%. Este vorba despre Cristina Vulpe, Victor Chironda, Ruslan Codreanu și Adrian Albu. Vasile Bolea ar fi votat de 2,2%, Vadim Brînzaniuc – 1,4%. Și avem candidați care au fost numiți de sub 1% din alegători. Este vorba de Anatol Usatîi, Ion Bulgac, Diana Caraman, Roman Mihăeș, Vasile Costiuc și Ion Ștefăniță”, menționează directorul iData.

Respondenții au fost întrebați și despre intenția de vot în cazul în care ar avea loc alegeri parlamentare.

Cei mai mulți alegători ar vota tradițional cu partidul de guvernământ (n.r. PAS) și este vorba despre 23,8%. Pentru Partidul Socialiștilor ar vota 12,9%, pentru Partidul politic „Șansă” ar vota 12,2%, pentru Mișcarea Alternativă Națională ar vota 3,5%, urmată de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei cu 3,4% etc.”, menționează Mihai Bologan. În același timp 10% au spus că nu ar participa la alegeri, 22% nu știu cu ce partid ar vota, iar 1,5% au refuzat să răspundă la această întrebare.

Cercetarea a mai arătat că în continuare marea majoritate a cetățenilor susțin vectorul aderării la Uniunea Europeană. Este vorba despre peste 60% din totalul respondenților care s-au declarat pentru aderarea la UE. Doar 1/3 din cei intervievați ar fi împotriva aderării, iar 6% nu au o opinie în acest sens.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1322 de persoane din 353 de localități. Perioada de culegere a datelor a fost 22-29 octombrie, iar eroarea maximă de eșantionare este 2,9%.