Sondaj WatchDog: Ion Ceban câștigă alegerile locale din primul tur de scrutin

Ala Găină

Actualul primar al capitalei, Ion Ceban este favoritul pentru un nou mandat în fruntea Primăriei Chișinău, potrivit unui sondaj la comanda Comunității WatchDog. Potrivit cercetării sociologice, care a fost realizată în Chișinău, Ion Ceban ar lua un nou mandat chiar din primul tur.

Astfel, pentru Ceban și-ar da voturile peste 56 la sută dintre alegătorii deciși. Acesta este urmat de Lilian Carp cu aproape 18 la sută, urmat de Victor Chironda cu aproape 6 procente.

Conform rezultatelor aceluiași sondaj, 65,7% dintre locuitorii Capitalei sunt „absolut siguri” că vor participa la scrutinul de pe 5 noiembrie. Alte 8,7% sunt „destul de siguri” că își vor exprima opțiunea electorală, iar 16,3% „probabil vor participa”. Doar 4,3% au spus că „probabil nu vor participa” la alegeri, iar 3,9 „sigur nu vor participa”.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 600 de persoane, locuitorii ai Municipiului Chișinău, care au vârsta minimă de 18 ani. Datele au fost colectate telefonic, în perioada 30 septembrie – 9 octombrie 2023. Chestionarul a fost disponibil în română și rusă, iar respondenții au putu alege varianta care li se potrivește. Eroarea maximă este de 4%. Watchdog susține că a finanțat realizarea sondajului din resurse proprii, costurile fiind de 120.000 de lei. Sondajul a fost realizat de CBS Research.