SUA, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia de complot pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din R. Moldova

Ala Găină

Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat Rusia de complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în octombrie în Republica Moldova, într-o declaraţie comună publicată de Departamentul de Stat.

Conform declarației celor trei state, Rusia caută să exacerbeze tensiunile sociale şi să alimenteze percepţiile negative asupra Occidentului şi a actualei echipe a preşedintei pro-occidentale a ţării, Maia Sandu, folosind dezinformare şi propagandă online.

„Luăm această măsură pentru a ne avertiza partenerii şi aliaţii democratici că actorii ruşi desfăşoară un complot pentru a influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova din toamna acestui an”, se arată în declaraţie.

Ambasada rusă de la Washington nu a comentat. Potrivit celor trei guverne, Rusia susţine candidaţi la preşedinţie şi actori pro-ruşi neidentificaţi care „folosesc activ dezinformare şi propagandă online, în mass-media şi pe străzi pentru a-şi promova obiectivele”.

Respectivii actori alimentează criticile la adresa Maiei Sandu şi a formaţiunii sale, PAS, „pentru a incita la proteste”, şi planifică răspândirea de minciuni despre caracterul ei şi „presupuse nereguli electorale”.

„Dacă interferenţa Rusiei în alegeri se dovedeşte a nu avea succes, sunt motive să credem că Moscova se va preocupa să incite la proteste”, se adaugă în declaraţie. Cei trei aliaţi au făcut publică această declaraţie la o zi după ce SUA au impus sancţiuni împotriva Evgheniei Guţul, guvernatoarea regiunii autonome Găgăuzia.