Subiectul licitației controversate de la Aeroport, în plenul Parlamentului. Șeful CNA: ”Vom reveni la timpul potrivit”

Ala Găină

Subiectul licitației spațiilor comerciale de la aeroport a fost discutat joi, 11 aprilie, în cadrul ședinței Parlamentului. Prezent în plen, directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pînzari, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat pornirea unui proces penal în cazul licitației de către ofițerii Centrului. Pînzari a declarat că „nu poate da anumite detalii” și că va reveni „la timpul potrivit”, transmite Ziua.md

„Dacă a fost pornit penal pe prima licitație de la aeroport, va fi întreruptă și a doua licitație? Eu nu pot să confirm și nici să infirm dacă este pornită…nu pot da anumite detalii acum. Vom reveni la timpul potrivit, când vom avea o claritate și vom comunica întregii societăți despre acest subiect”, a declarat  șeful CNA, Alexandr Pînzari.

În același timp, deputatul PAS, Olesea Stamate, l-a întrebat pe Pînzari dacă acțiunile CNA și ale PA pe cazul aeroportului nu „se vor bate cap în cap”, în condițiile în care ambele instituții au pornit câte o anchetă pe acest caz – una penală și alta administrativă.

„Cum sesizați dumneavoastră această delimitare a competențelor și dacă va fi colaborarea asta, pentru că, pe alocuri, totuși veți colabora cu Procuratura Anticorupție, din câte înțeleg. Și va fi această colaborare eficientă? Nu veți face anumite proceduri paralele? De exemplu, nu știu. Într-un răspuns recent al CNA pentru jurnaliști a spus că a inițiat o procedură administrativă pe cazul aeroport, astăzi vedem că PA a inițiat un proces penal pe cazul aeroport. Ele fac parte din aceeași investigație sau ele sunt separate? Nu există riscul ca anumite procese să meargă în paralel, să fie dublate?”, a întrebat Stamate.

„Nu există riscul, pentru că noi constatăm că există dubla examinare și noi între noi vedem cine examinează în continuare conform competenței și prejudiciului”, i-a răspuns Pînzari.

Amintim că Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal pe cazul licitației spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit informațiilor care au ajuns în posesia Ziarului de Gardă, PA a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) mai multe copii autentificate ale documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate (n.r. de PA) denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.

PA a inițiat procesul penal în data de 3 aprilie. Potrivit sursei citate, procurorii anticorupție au solicitat administrației AIC, la 7 zile de la inițierea procesului, copii autentificate pentru mai multe documente ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „analiza materialelor acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilicite de favorizare a unei companii în detrimentul unui proces transparent și echitabil de organizare a licitației publice, care lezează interesul statului.”

Amintim că, în 25 martie, APP a prelungit, a doua oară consecutiv, termenul de depunere  a dosarelor pentru participarea la licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la aeroport, după ce în concurs s-a înscris doar compania franceză „Lagardere”. Asta după ce anterior, la primul concurs eșuat a mai participat o companie care s-a înscris în ultimul moment.

La a treia tentativă, Comisia de licitație a decis să prelungească până în data de 15 aprilie 2024 perioada în care pot fi depuse dosarele de participare, iar concursul propriu-zis ar urma să aibă loc în data de 17 aprilie, când va fi anunțat și câștigătorul.