Suma de care a beneficiat Plahotniuc din furtul miliardului, dezvăluită de procurorul general interimar, Ion Munteanu. Despre ce sumă este vorba

Ala Găină

39.282.000 de dolari și 3.518.000 de euro este suma de care a beneficiat fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, din furtul miliardului. Suma a fost dezvăluită de procurorul general interimar, Ion Munteanu, în cadrul ediției din 9 februarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În opinia Procuraturii, ar exista suficiente probe pentru condamnarea lui Plahotniuc. Totodată, Munteanu crede că „se ia prea mult timp pentru examinarea demersului” pentru finalizarea urmării penale a lui Plahotniuc.

„Sunt mai multe episoade în care domnul Plahotniuc este investigat. În raport cu episodul investigat, este beneficiarul unei anumite sume provenite din frauda bancară. E vorba despre 39 milioane 282 de mii de dolari și 3 milioane 518 mii de euro. Aceasta este suma pentru care Procuratura Anticorupție a solicitat expedierea cauzei penale în lipsa învinuitului”, a precizat Ion Munteanu.

„Noi trebuie să ne asigurăm că toate drepturile participanților la proces sunt respectate pentru a nu fi invocate aceste aspecte în eventualitatea examinării cauzei în fond și a constata încălcări. În opinia Procuraturii, sunt suficiente probe care permit condamnarea acestuia, însă urmează a fi apreciate și examinate în instanța de judecată”, a subliniat procurorul general interimar.

În consecință, apărătorii în interesele învinuitului Plahotniuc au contestat cu recurs încheierea instanței de fond, iar prima ședință în cadrul Curții de Apel Chișinău a avut loc pe 28 decembrie 2022.

Drept urmare, au avut loc ședințe de judecată, unde au fost înaintate, de către partea apărării, noi cereri de ridicare a excepției de neconstituționalitate, cereri de recuzare ori cereri de amânare a ședințelor de judecată, procurorii pledând constant pentru respingerea cererilor respective.

În cazul în care Curtea de Apel Chișinău va menține hotărârea contestată, cauza penală urmează a fi expediată în judecată pentru examinare în fond.