Summit crucial la Bruxelles. Klaus Iohannis: „Dacă nu există un accept pentru Ucraina, este puțin probabil să existe pentru Moldova”
Astăzi la Bruxelles începe Summitul de două zile a Consiliului European, agenda căruia include și discuții privind lansarea negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei. Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat cu o zi înaintea reuniunii că la Consiliul European de iarnă urmează să fie abordate teme complexe.
„Noi ne-am implicat, eu m-am implicat, echipa s-a implicat din capul locului pentru ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat. Pentru Moldova, în mod special, aș putea să spun că sunt foarte bucuros că au făcut progrese semnificative și chiar merită să intre în următoarea etapă împreună cu Ucraina”, spune Klaus Iohannis.
Comisia Europeană a ajuns la concluzia că cele două state sunt pregătite pentru începerea negocierilor de aderare, dar pentru asta este nevoie de o decizie politică în Consiliul European, spune Klaus Iohannis.
„Din informațiile pe care le avem, încă nu este toată lumea convinsă că în acest moment se pot începe. Discuția va fi, deci, să încercăm noi, care suntem convinși, să ducem discuțiile în direcția respectivă. Eu voi solicita clar să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și cu Moldova”, a mai declarat liderul de la Cotroceni.
Jurnaliștii l-au întrebat pe președintele român despre eventuale scenarii în privința deciziei Consiliului European, dar și despre cum ar putea fi afectată Republica Moldova în cazul unui eșec.
„De data aceasta, de aceea am și început așa, situația este complicată. Nu există nicio garanție la momentul acesta când vorbim că rezultatul va fi unul pozitiv. Eu cred că părerea majoritară în Consiliu va rămâne cea care este acum, că Ucraina și Moldova să meargă împreună. Deci, dacă nu există un accept pentru Ucraina, este puțin probabil să existe pentru Moldova”, mai spune președintele României.
Țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană sunt Muntenegru, Serbia, Turcia, Macedonia de Nord, Albania, Ucraina, Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina. Totodată, Georgia a depus, la rândul ei, o cerere de aderare la UE. Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE la 3 martie 2022.
La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.