Termen prelungit pentru mașinile cu numere starăine

Termenul de înregistrare a mașinilor cu numere străine a fost prelungit

Gabriela Sargo

„Am venit cu o solicitare către Ministerul Finanțelor la subiectul prelungirii termenului de înregistrare a mașinilor cu numere străine. Acum trei luni am luat o decizie corectă și am oferit posibilitatea tuturor celor care au mașini înmatriculate peste hotarele Republicii Moldova să înregistreze aceste automobile acasă, cu o reducere a taxei de 70 %”, a declarat Premierul Pavel Filip.

Acesta a mai remarcat faptul că existat mai multe dificultăți identificate în zona de securitate, care au cauzat înregistrarea cu întârziere a automobilelor din regiunea transnistreană. Astfel, prim-ministrul a propus prelungirea termenului pentru a elimina barierele existente și a oferi posibilitatea unui număr cât mai mare de persoane de a beneficia de reducerea taxei.

Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a spus că până acum au fost achitate accize în bugetul de stat în sumă 320 mln lei.  Iar numărul celor care doresc să-ți înregistreze mașinile în țară a crescut simțitor în ultima săptămână, astfel că la oficiile vamale s-au creat cozi.

„Sperăm că până la 1 iulie  își vor înregistra mașinile toți doritorii, inclusiv cei ale căror autovehicule au numere de înmatriculare în stânga Nistrului. Iar noi vom găsi în acest răstimp soluții pentru a fi posibilă înregistrarea mașinilor proprietarilor din Zona de Securitate și a altor categorii de persoane care nu dispun de actele solicitate pentru înmatricularea mașinilor în Republica Moldova”, a declarat ministrul.

Până în prezent, peste 14300 de autoturisme au fost înregistrate în Republica Moldova, cu o reducere a accizelor de 70%, 1200 din acestea fiind înmatriculate în regiunea transnistreană. Totodată, conform datelor prezentate de Ministerul Finanțelor, în urma înmatriculării automobilelor cu numere străine au fost incasate aproximativ 320 milioane de lei, iar numărul de solicitări este în creștere.