Traiain Basescu

Traian Băsescu a contestat decretul de retragere a cetățeniei moldovenești la Curtea Supremă de Justiție

Vasile Cojocari

Potrivit Adevarul.ro, cererea de contestație a apărut pe site-ul instanței la data de 26.01.2017. Părţile în dosar sunt Traian Băsescu şi Igor Dodon, la rubrica "Recurentul/Revizuientul" este trecut Traian Băsescu, iar obiectul cauzei este „contestarea decretului”. Dosarul a fost deja repartizat.
Fostul preşedinte a făcut acest demers după ce, în 10 ianuarie, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a stabilit că sesizarea deputatului liberal-democrat Grigore Cobzac privind decizia preşedintelui Igor Dodon de a-i retrage cetăţenia lui Traian Băsescu nu este de competenţa acestei instituţii, ci a Curţii Supreme de Justiţie. Curtea a indicat că articolul 41 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova prevede explicit procedura de contestare a decretelor preşedintelui Republicii Moldova în problemele cetăţeniei: „Decretul preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare".

În 3 ianuarie, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu, acesta spunând că decizia lui Dodon este una politică şi precizând că urmează să se consulte cu avocaţii săi, pentru a decide ce va face în continuare. Pe data de 3 noiembrie 2016, Traian Băsescu, alături de soţia sa, Maria, a depus, jurământul ca cetăţean moldovean, evenimentul având loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Fostul şef al statului român a votat, în 13 noiembrie, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, el susţinând-o pe Maia Sandu.
sursa:adevarul.ro