Krasnoselski cerseste

Transnistria din nou cu mâna întinsă la Kremlin

Vasile Cojocari

Transnistria a rugat să i se acorde un împrumut pe termen lung în sumă de 130 milioane dolari, argumentându-şi calculele sale prin indicatorii economici ai regiunii.
La un număr de 100 de pensionari revin doar 106,7 persoane lucrătoare în sectorul real al economiei transnistrene. Aproape jumătate din cele 134,5 mii de persoane ocupate în câmpul muncii sunt lucrători din sfera bugetară.
Presiunea fiscală asupra businessului este foarte mare şi constituie 35% din PIB. Contribuţia businessului mic în PIB-ul regiunii constituie doar 10-12%. Potrivit estimărilor experţilor, Transnistria ocupă doar cel de-al 120-lea loc în ratingul internaţional al atracţiei investiţionale, iar volumul investiţiilor constituie circa 15%, pe când necesităţile ar fi de 35-40%.
Organul financiar regional menţionează că sporul părţii de venituri a bugetului pe seama majorării presiunii fiscale asupra sectorului real al economiei este imposibil din cauza pericolului de a stopa activitatea de producţie a subiecţilor economici.
Potrivit sursei, Guvernul Rusiei a promis, la rândul său, să examineze rugămintea aceasta, dar răspunsul definitiv îl va da atunci, când va fi examinată în mod minuţios starea actuală a economiei Transnistriei, transmite Adevarul.ro