Transnistria susține că au fost trase focuri de armă asupra depozitului de muniții al armatei ruse de la Cobasna

Redacția Liber TV

Aşa-zisul Minister de Interne al Transnistriei, regiune separatistă prorusă a Republicii Moldova, a anunţat că în timpul nopţii de marţi spre miercuri au fost trase focuri de armă dinspre Ucraina asupra satului Cobasna unde se află un mare depozit de armament și muniții al armatei ruse. 

Noaptea trecută mai multe drone au fost observate deasupra satului Cobasna din raionul Rîbniţa. Aparatele de zbor au fost lansate din Ucraina. În dimineaţa zilei de 27 aprilie, în jurul orelor 08:45, din direcţia ucraineană s-au tras focuri de armă în direcţia localităţii Cobasna”, se menţionează în mesajul instituţiei.

Iniţial, agenţia de presă a separatiştilor de la Tiraspol, novostipmr, a anunţat pe canalul său de Telegram că focuri de armă au fost auzite în dimineaţa zilei de miercuri în apropierea depozitelor de armament din Cobasna, informaţie care a fost infirmată apoi de reprezentanţii Transnistriei în Comisia Unificată de Control.

Marţi, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, pe care îl convocase mai devreme în regim de urgenţă, că incidentele care au avut loc recent în Transnistria constituie o escaladare a tensiunilor şi au fost provocate din interiorul regiunii separatiste transnistrene.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercuri că Rusia încearcă să destabilizeze Transnistria care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei, pentru a pleda pentru intrarea trupelor Moscovei în această zonă prorusă.

În depozitul de Muniții de la Cobasna se păstrează moştenirea de arme a fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia: peste 20.000 de tone de muniții sunt stocate în prezent aici.

În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia.