Trei candidați rămân în cursa pentru funcția de procuror general. CSP a decis excluderea unui candidat

Adrian Sirbu

Trei candidați rămân în cursa pentru funcția de procuror general. Este vorba despre Octavian Iachimovschi, Alexandru Cernei și Ion Munteanu care trec în următoarea etapă.  Grigore Vornicescu nu a prezentat toate cele necesare, motiv pentru care a fost  exclus din concurs.

„În urma examinării eligibilității candidaților înscriși la concurs, s-a constat că candidații Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei întrunesc toate condițiile toate prevăzute de lege pentru a participa în continuare la concurs. În ceea ce îl privește pe candidatul Grigore Vornicescu, în urma verificării tuturor documentelor, s-a constat că nu întrunește una din condițiile prevăzute de lege și anume – anterior nu a deținut cel puțin 5 ani funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Mai mult ca atât, s-a constat că în termenul limită stabilit nu a prezentat tot setul de acte necesare pentru a participa la concurs”, a declarat membra CSP Mariana Cherpec.

Amintim că, pe 15 aprilie, Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat un nou concurs pentru alegerea procurorului general, după ce precedentul a eșuat în urma scandalului de depunctare a unui candidat. De această dată, CSP a elaborat un nou regulament, pe care l-a consultat și cu experții Comisiei Europene, pentru a nu admite blocajele anterioare.