Fostul diplomat și actual candidat la alegerile prezidențiale din octombrie 2024 a declarat că: “ocupația și invazia trebuie să fie condamnate, cu fiecare prilej, dar noi, forțele pozitive și europene nu ne putem mărgini doar la aceste declarații. Nu putem să transmitem mesajul că Rusia este atât de puternică încât poate învinge opțiunea europeană aici, la noi în țară. Tocmai pentru că Rusia este agresivă, trebuie să construim o Moldovă dezvoltată economic și să fim activi în toate aspectele privind modernizarea țării!”.
Ulianovschi, care în cei 17 ani de activitate guvernamentală, a activat în sistemul diplomatic al Republicii Moldova și a reușit să promoveze la ONU prima Rezoluție împotriva Federației Ruse privind retragerea trupelor străine și a armamentului din regiunea transnistreană, a subliniat faptul că „a lăsa toată povara proiectului european pe umerii PAS-ului și a doamnei Maia Sandu este riscant și periculos. Doamna Maia Sandu reprezintă astăzi doar o parte de electorat european, în niciun caz majoritatea lui. Cui lăsăm cealaltă parte, adică opțiunea europeană exprimată de centru și centru stânga, dar și de cei dezamăgiți de pe centru-dreapta, pe care Maia Sandu nu o mai reprezintă astăzi?”
„Noi trebuie să construim proiectul european în Republica Moldova, nu doar să facem „Declarații privind expunerea activităților subversive și a interferenței electorale a Rusiei în R. Moldova”. Noi trebuie să fim activi, nu reactivi!”, spune diplomatul.
Candidatul la prezidențiale, Tudor Ulianovschi a adresat și o întrebare statelor membre G7 prin care solicită abordări realiste față de toți actorii politici din Republica Moldova care susțin proiectul european al țării noastre, subliniind necesitatea acceptării pluralismului politic și a normelor democratice în ajunul alegerilor prezidențiale din toamna acestui an.
„Cum facem o majoritate europeană în 2024 și 2025 cu oameni pregătiți și profesioniști care să negocieze în beneficiul interesului național? Asta este întrebarea fundamentală pentru guvernele prietene de la Ottawa, Londra, Washington, Bruxelles sau București!” a declarat fostul șef al diplomației de la Chișinău.
Tudor Ulianovschi și-a început cariera diplomatică în anul 2005, iar în perioada 2018 – 2019 a fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Diplomatul a fost numit în funcția de ministru din poziția de Reprezentant Permanent pe lângă Oficiul ONU de la Geneva și Ambasador în Elveția și Liechtenstein. În perioada 2019-2024, Ulianovschi a deținut funcția de prim-vicepreședinte al Companiei multinaționale „Grasshopper Energy” și al fondului energetic de investiții „Mission 2050”. Totodată, acesta este membru în Bordul de directori ai Asociației Naționale a Canadei în domeniul Energiei Regenerabile și membru al Asociației de Business pentru Europa Centrală și de Est din Statele Unite.