Tudor Ulianovschi, candidat la prezidențiale: “Relația Republicii Moldova cu România nu trebuie să fie ipocrită”

Adrian Sirbu

Diplomat, fost ministru de Externe în Guvernul Pavel Filip, declarat proeuropean, Tudor Ulianovschi a anunțat joi că a depus actele necesare la Comisia Electorală Centrală de la Chișinău (CEC) pentru înregistrarea grupului de inițiativă care l-a desemnat în calitate de candidat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. ”Mă bucur să aflu că am fost primul potențial candidat independent proeuropean, care a ajuns astăzi la CEC”, a declarat acesta. Ulianovschi vrea să candideze independent, scrie publicația română Digi24.ro, care a făcut o analiză a profilului candidatului Tudor Ulianovschi. 

Are 17 ani de diplomație la activ și a urcat treaptă cu treaptă în cariera sa diplomatică (atașat, secretar III, secretar II, secretar I, consilier, șef de Direcție, însărcinat cu afaceri a.i., ambasador, viceministru și ministru de Externe, dar și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene), fiind la un pas de a fi ales director la Organizației Mondiale pentru Comerț (OMC).

După o pauză în business, în străinătate, Tudor Ulianovschi a revenit la Chișinău cu dorința ca la cei 41 de ani ai săi să propună o alternativă proeuropeană la actuala guvernare PAS și a președintei Maia Sandu, candidată la realegerea în funcție.

El și-a lansat candidatura la Președinția Moldovei cu un manifest pentru o ”Moldovă nornală”, în care relația cu România să nu mai fie „ipocrită”, în care puterea „să nu mai aresteze competitori politici” și în care să nu se permită niciodată ”ca în școli sau în spațiul public să expunem copiii periculoasei propagande de gen”.

Așteptăm cât mai curând decizia CEC în acest sens și eliberarea listelor de subscripție, pentru a începe procedura de colectare a semnăturilor. Fac apel către toți oamenii să ne susțină, să ne consolidăm echipa, să ajungem să fim cunoscuți și, împreună, să dezvoltăm fiecare localitate”, a spus Ulianovschi.

„Manifestul pentru o Moldovă normală” al candidatului Tudor Ulianovschi spune că ”dreptul la libera exprimare este garantat. Presa este liberă, nu subordonată Puterii. Presa este deschisă tuturor opiniilor, tuturor candidațiilor politic, tuturor partidelor care nu încalcă Constituția acestei țări”.

Într-o Moldovă normală, dreptatea nu se face numai la televizor, iar reforma justiției nu durează ani întregi, timp în care cei condamnați, așa ziși „căutați internațional”, se plimbă nestigheriți prin Europa sau pe ruta Ierusalim-Moscova, fără ca nimeni să-i găsească și să-i aducă în fața legii. Într-o Moldovă normală, Guvernul nu face reforme doar pentru ca să aibă ce raporta la Bruxelles, ci pentru că reformele se fac pentru cetățenii R. Moldova, pentru prosperitatea și bunăstarea lor. Nu facem reforme doar de dragul reformelor. Reformele sunt pentru cetățean, nu cetățeanul pentru reforme”.

Obiectivele echipei noastre sunt clare și concrete. În primul rând, familii cu venituri decente, acasă, reindustrializarea R. Moldova, autorități responsabile și eficiente, pensionari asigurați cu un trai decent, tineri bine instruiți, angajați și cu salarii bine plătite. Trebuie să asigurăm coeziunea etnică în societate, să fim uniți, nu dezbinați”, a spus Ulianovschi.

Care sunt condițiile pentru candidați

Tudor Ulianovschi are licența în Drept, la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Între 2002 – 2003 a fost bursier al Programului internațional academic al Guvernului Statelor Unite ale Americii, Kentucky, SUA. Și-a făcut masteratul în drept internațional la Universitatea Liberă Internațională (2005–2006).

A făcut cursuri de formare profesională în România (Cursul diplomatic internațional „Nicolae Titulescu”, 2005), la Academia Diplomatică din Viena (2006) Organizația Mondială a Comerțului (2017). Pe lângă limba maternă – româna, vorbește mai multe limbi străine, cum ar fi: rusa, engleza, franceza și araba. Este căsătorit și are trei copii.

Pentru susținerea candidatului desemnat la Președinție sunt necesare cel puțin 15.000, pe suport de hârtie, și cel mult 25.000 de semnături ale susținătorilor, colectate din cel puțin jumătate din raioanele și municipiile Republicii Moldova, scrie unimedia.info.