Tudor Ulianovschi, după decizia Consiliului European: „Creditul pro-bonus a fost oferit ambelor țări, dar mai întâi de toate s-a ținut cont de Ucraina”

Adrian Sirbu

Consiliul European a marcat un pas istoric oferind Ucrainei și la pachet Republicii Moldova acceptul de lansare oficială sub anumite condiționalități ale negocierilor de aderare la UE. Declarația aparține diplomatului și fostului ministru al Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi.

Totodată, Ulainovschi a ținut să felicite Uniunea Europeană pentru faptul UE că, a știut cum să negocieze cu unele țări. În același timp, diplomatul susține că dacă nu era războiul din Ucraina și sângele vărsat în această țară nu exista această susținere masivă a forțelor europene.

Ulianovschi a ținut să mulțumească și României pentru suportul acordat.

„Mulțumim României care a știut să accelereze procesul de apropiere al RM față de UE, utilizând dreptul său de veto atunci când se discuta în vara anului 2022 acordarea statului de țară candidată doar Ucrainei.Este o decizie istorică a UE oferita mai multor țări, meritul este unul politic pentru țara noastră si decizia este fundamentata de o serie de condiționalități concrete pentru fiecare stat în parte. Deci drumul este unul foarte lung și nicidecum finish-ul nu va fi 2030”, a adăugat Ulianovschi

Diplomatul menționează că, deschiderea negocierilor de aderare propriu zise nu vor putea demara decât în cel mai bun caz în toamna anului 2024 sau începutul lui 2025.

„Să reformăm fiecare sector pe intern în țară, astfel încât să ajungem la “moderately stage of preparation” pe toate cele 6 clustere de evaluare a unei țări în procesul de aderare la UE și să nu rămânem cu temele de acasă restante așa precum suntem acuma.

Nu uitați ca există o diferență in limbajul diplomatic al UE atunci când menționează în raportul Comisiei Europene ca majoritatea angajamentelor asumate de RM sunt la faza de “early stage of preparation”. Acest “early stage” aproape la toate clusterele din cele 6 trebuie să devină “moderately stage” dacă dorim realmente să demarăm negocierile PER capitole sectoriale. 

Creditul pro-bonus a fost oferit ambelor țări, dar mai întâi de toate s-a ținut cont de Ucraina – însă mai departe “cadouri” nu vor exista, iar abnegația profesională a celor care vor conduce în faza incipientă această corabie a negocierilor cu UE se va putea evalua în mai puțin de 2 ani de zile.” a conchis Ulianovschi.