Tudor Ulianovschi: Guvernarea actuală nu este pregătită pentru a începe negocierile cu UE

Adrian Sirbu

Guvernarea PAS nu este astăzi pregătită să înceapă negocierile cu Uniunea Europeană, iar acest lucru denotă o incapacitate totală de a face față acestor provocări. Opinia aparține fostului ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, și a fost exprimată în cadrul unei emisiuni la TVC 21. Diplomatul se întreabă, în context, cum este posibil ca, la o lună de la decizia anunțată de Consiliul European, Republica Moldova să nu aibă nici măcar un negociator șef, scrie ziua.md. 

Să încep cu întrebarea dacă este guvernarea pregătită pentru adevăratele reforme, dacă este pregătită pentru a începe negocierile cu Uniunea Europeană. Eu consider că nu este. În opinia mea, vremurile bune nasc lideri slabi, vremurile grele nasc lideri puternici. Atunci când un ministru are o viziune, nu contează câte vânturi bat împotrivă, câte opinii contra sunt. Pe dimensiunea dacă suntem pregătiți să negociem cu Uniunea Europeană, răspunsul este simplu: nu suntem pregătiți”, a subliniat fostul ministru de Externe.

În opinia lui Ulianovschi, guvernarea actuală este extrem de slab pregătită și nu are niciun plan în acest sens.

Guvernarea actuală nu este pregătită să negocieze. Nu are profesioniști, nu are viziune. Și am întrebare: de ce, la o lună de la decizia anunțată privind lansarea negocierilor, Republica Moldova nu are un cadru de negocieri, nu are un plan de negocieri, nu are negociator șef. Aud multe nume în spațiul public, dar asta arată cât de slabă este abordarea, nu este o abordare sistemică, nu este disciplină în Guvern în sensul de pregătire. Am văzut multe guvernări, dar așa un nivel slab de pregătire, de anticipare a lucrurilor… Or, trebuie să ai un plan, până ca lucrurile să se întâmple. În ziua de astăzi nu avem nici măcar echipă de negocieri”, a precizat diplomatul.