Tudor Ulianovschi: În condițiile unui război hibrid, referendumul comportă riscuri

Adrian Sirbu

În condițiile unui război hibrid, cu multe elemente de influență prorusă, organizarea unui referendum privind eurointegrarea Republicii Moldova comportă mai multe riscuri. Opinia aparține ex-ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. Diplomatul spune că ideea unui referendum nu este rea, însă un astfel de exercițiu democratic ar trebui organizat la finalul negocierilor de aderare, când societatea simte pe deplin avantajele apropierii de Uniunea Europeană, notează IPN.

Diplomatul Tudor Ulianovschi spune că majoritatea statelor europene au organizat un referendum înainte de aderarea la Uniunea Europeană, însă un astfel de exercițiu este oportun la finalul negocierilor de aderare.

Ideea de a organiza un referendum, per ansamblu, nu este una rea. Dar trebuie să fim responsabili atunci când lansăm un astfel de exercițiu democratic, pentru că sunt anumite riscuri. Cu ce scop se organizează acest referendum? Organizarea lui, luând în considerare calculele anterioare, va costa circa 80 de milioane de lei, chiar dacă va avea loc aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Desigur, cei cu viziuni proeuropene și prooccidentale, cum sunt și eu, nu vom fi împotriva unui astfel de exercițiu. Dar apare întrebarea în beneficiul cui este organizat acest referendum? În beneficiul cetățenilor sau în beneficiul unei idei de partid, în scop electoral?”, s-a întrebat ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Potrivit lui Tudor Ulianovschi, în condițiile în care societatea încă nu simte pe deplin avantajele deschiderii negocierilor de aderare, organizarea unui referendum nu ar face decât să încurajeze politicienii proruși să promoveze euroscepticismul.

Ne aflăm într-o situație de război hibrid cu multe elemente de influență străină și asta reprezintă un risc. Chiar dacă cetățenii ar vota 55% la 45% în favoarea integrării sau 60% la 40%, ar fi fost bine să trecem de limita psihologică, când populația Republicii Moldova vede deja beneficiile în buzunare, în agricultură, în educație, în domeniile social și medical. Dar atunci când crești salariile la miniștri cu 50%, iar în educație – nu, și ulterior chemi oamenii la vot, este riscant. Ori pregătești terenul, ori îți asumi riscurile. În opinia mea, nu este oportun acest exercițiu deocamdată, deoarece există riscul de ridicare a nivelului de alertă a agenților ruși, care sunt împotriva Guvernului și a Republicii Moldova, ca să creeze diversiuni”, a mai spus diplomatul.

În decembrie 2023 președintele Maia Sandu a venit cu inițiativa organizării unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ulterior, Parlamentul de la Chișinău a modificat legislația electorală astfel încât referendumul să poată fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.