Tudor Ulianovschi: „În Republica Moldova nu se valorifică și nu se lucrează cu investitorii”

Adrian Sirbu

În timp ce România este deschisă pentru investitorii străini și le oferă unele facilități economice, Republica Moldova nu pare cointeresată de a atrage investitori străini. Despre acest lucru a vorbit politicianul, diplomatul și omul de afaceri, Tudor Ulianovschi, în cadrul emisiunii „Puterea Știrilor” cu Marinela Angheluș, la postul de televiziune PS NEWS din România.

„La moment sunt prim-vicepreședintele corporației canadiene de energie regenerabilă Grasshopper Energy, conduc portofoliul investitiilor străine și lucrăm diverse fonduri de investiții și instituții financiare precum l Blackrock, Apollo, Banca Centrală Europeană, Deutsche Bank. Iar recent a fost creat un fond de investiții în domeniul infrastructurii, tatonând terenul pentru posibile investiții în România și Republica Moldova în domeniul energiei regenerabile. La acest subiect am avut discuții cu dl. Ministru Burduja din Guvernul României si respectiv cu dl. Ministru Parlicov de la Chișinău”, a declarat Ulianovschi.

Fiind reprezentantul business-ului americano-canadian în domeniul energiei regenerabile pentru partea de est a Europei, Tudor Ulianovschi, susține că interes din partea investitorilor străini există atât pentru România cât și pentru R. Moldova, iar războiul din Ucraina nu reprezintă un impediment major pentru aceste corporații, doar că din păcate abordările unor funcționari sau a unor demnitari de stat sunt total diferite cu precădere la Chișinău ceea ce periclitează climatul investițional și modernizarea economiei.

„Există un interes investițional sporit pentru spațiul Europei de Est, iar acesta din urmă are șanse mai mari sa fie valorificat în România prin prisma faptului că această țară are un potențial economic înalt și o guvernare stabilă, prin urmare absorbția fondurilor pentru investiții străine este una mare. Desigur că joacă rolul și PNRR-ul (Planul Național de Redresare și Reziliență), care oferă anumite scutiri, subvenții, facilitând interesul și returnarea investițiilor care este scopul suprem al unui fond de investiție. În Republica Moldova e mai dificil acest lucru. În primul rând, datorită faptului că, din păcate nu se valorifică și nu se lucrează cu investitorii, nu există nici un studiu de fezabilitate pe un domeniu sau pe un obiect de importanță strategică, care ar putea fi oferit potențialilor investitori pentru a-l dezvolta, iar această situație generează mai multe dificultăți”, mai spune Ulianovschi.

Pe de o parte statul se împrumută la niște procente destul de înalte, dar aceste împrumuturi nu beneficiază și nu aduc bani în economia țării, nemaivorbind de impozite și alte încasări. Interesul pentru R. Moldova rămâne a fi unul mare din partea investitorilor străini chiar în contextul războiului din Ucraina.

„În 2022 în septembrie am fost la Chișinău cu o delegație a oamenilor de afaceri. Reprezentanții multiplelor companii precum Boeing, IBM, unele în domeniul de securitate, altul militar, unele în infrastructură, inclusiv și eu care reprezentam o companie canadiană în domeniul energiei regenerabile. În cadrul discuțiilor avute cu demnitarii de stat dar și cu unii consilieri ai lor nu am văzut o abordare profesionistă din partea guvernării. Nu a existat nici o continuitate a celor discutate în cadrul acelei vizite a oamenilor de afaceri americani și canadieni. Actualmente în domeniul energetic la Chișinău vedem niște acțiuni pozitive din partea dl. Ministru Parlicov, sper că în curând Guvernul Republicii Moldova va lansa oficial organizarea tenderului pentru capacități mari, doar că lipsește acea abordare necesara față de investitori…Războiul din Ucraina rămâne un factor de risc pe care investitorii și fondurile serioase de investiții il iau in calcul atunci cand analizează piața si fac exerciții de “due dilligence”, dar în același timp, acest risc devine argumentat și atenuat dacă exista un avantaj economic vizibil. România în acest sens prezintă garanții mult mai mari, deoarece aceasta țară este și sub umbrela de securitate a NATO. R. Moldova nu are o astfel de umbrelă, dar are un potențial extrem de mare, deocamdată nevalorificat de către actuala Guvernare”, a conchis ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, omul de afaceri, Tudor Ulianovschi.