transnistria

Ucraina are „un plan” de reglementare a conflictului transnistrean

Vasile Cojocari

În cadrul întrevederii Gnatisin a ținut să accentueze idea că Ucraina a întocmit „un plan” pentru soluționarea conflictului transnistrean și urmează să fie prezentat părților.
„Am fost întotdeauna consecvenți și susținem pașii mici făcuți în vederea ameliorării relațiilor moldo-transnistrene. Avem un plan, dar vom ține cont și de propunerile părților”, a declarat Gnatișin, pentru RiaNovosti.

La rândul său, Krasnoselskii a declarat că Transnistria și Ucraina ar avea relații vechi și și-a exprimat speranța că asemenea relații „interstatale” vor continua.

Formatul de negocieri „5+2” a fost stabilit de către ministrul rus de externe, Evghenii Primakov și acceptat de OSCE care includea (Rusia, Ucraina, Tiraspol, OSCE și Chișinău). Federația Rusă, Ucraina și OSCE s-au oferit a fi „mediatorii” reglementării crizei transnistrene, asigurând medierea dintre părțile aflate în conflict (Chișinău și Tiraspol). În 2006, după semnarea Planului de Acțiuni Uniunea Europeană – Republica Moldova, formatul de negocieri pentalateral a căpătat altă formă prin includerea în procesul de negocieri a U.E. și S.U.A.