Ucraina își retrage temporar forțele armate de menținere a păcii din regiunea transnistreană

Redacția Liber TV

Ambasada Ucrainei a anunțat autoritățile Republicii Moldova că își retrag temporar observatorii militari din Forțele Mixte de Menținere a Păcii din regiunea transnistreană. Motivul invocat este războiul Rusiei în Ucraina.
Subiectul a fost abordat în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control, în cadrul căreia membrii au reluat discuțiile cu privire la situația în Zona de Securitate și funcționalitatea mecanismelor de menținere a păcii.

Deoarece exponenții Tiraspolului în Comisie, contrar regulamentului și ignorând practica constructivă anterioară în cazuri similare, și-au reluat încercările de a orienta activitatea Comisiei Unificate de Control spre dispute politice, nu s-a reușit aprobarea ordinii de zi.

După discuții îndelungate și contradictorii, la propunerea delegației Federației Ruse, ședința a fost amânată pentru o săptămână.

Reamintim că pe 7 martie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea forțelor de menținere a păcii ucrainene din întreaga lume pentru a participa „la protejarea suveranității și integrității teritoriale a țării”.