Ucraina: Rusia a început să își mobilizeze militarii din Transnistria

Ala Găină

Statul Major al Armatei Ucrainei a susținut sâmbătă dimineața, într-o postare pe Facebook, că din informațiile sale Rusia și-ar fi comasat trupe în așa-zisa republică Transnistria cu scopul unor mișcări de intimidare și chiar în vederea unor posibile atacuri împotriva Ucrainei.

„A fost observată redistribuirea trupelor și unităților rusești din așa-numita republică transnistreană pentru a se pregăti pentru o demonstrație de pregătire pentru o ofensivă și, eventual, operațiuni de luptă împotriva Ucrainei”, se arată în raport.

Pe 9 martie, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a avertizat că Federația Rusă este capabilă să atragă militari din Transnistria pentru a lupta în Ucraina.

De asemenea, ar exista o redistribuire a trupelor ruse în regiunea Pridnistrovsk (Transnistria -nred) a Republicii Moldova cu scopul de a iniția provocări și acțiuni demonstrative la granița cu Ucraina, se mai arată în postare. Repoziționarea trupelor ruse și ale unităților așa-zisei regiuni ar indica că se pregătesc de un avans sau, posibil un atac împotriva Ucrainei, mai susține partea ucraineană.

De altă parte, ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău spune că în acest moment, nu există nicio informație care să confirme mobilizarea trupelor în regiunea Transnistria. „Autoritățile vor continua să monitorizeze situația și să facă schimb de informații cu partenerii Chișinăului pentru a asigura securitatea regiunii și a cetățenilor”, se arată în comunicat.