ULTIMA ORĂ! APCE recunoaște Transnistria drept zonă de ocupație rusă

Redacția Liber TV

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat un amendament ce prevede recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă. Mai mult, forul a decis și excluderea Rusiei din Consiliul Europei. 

Decizia privind excluderea Rusiei din CE a fost adoptată aproape în unanimitate, cu 216 voturi „pentru”, trei abțineri și niciun vot „contra”.

În timpul examinării rezoluției, s-a aflat despre faptul că Rusia, între-timp a adresat o cerere la Strasbourg pentru a se retrage singură. Chiar și așa procedura a continuat.

Decizia APCE conține un amendament important pentru R. Moldova. Acesta a fost votat unanim și prevede  recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă.

În plus, APCE a planificat inițial să respingă toate amendamentele ce țin de crearea unei zone de închidere a zborul deasupra Ucrainei, de acordare a asistenței militare acestei țări, explicând că Consiliul Europei nu se ocupă de problemele de securitate.

Cu toate acestea, după o discuție îndelungată, Adunarea a susținut și formula de compromis. APCE a cerut tuturor statelor care au rămas în organizație după expulzarea Rusiei „să ia în considerare creșterea asistenței acordate Ucrainei în eforturile sale de a întări apărarea teritoriului său, inclusiv a spațiului său aerian, pentru a reduce pierderile umane și consecințele tragice umanitare ale Războiul de cucerire al Rusiei”.