ULTIMA ORĂ! Vlad Filat, achitat în dosarul în care era acuzat de spălare de bani

Adrian Sirbu

Fostul premier Vlad Filat a fost achitat în cauza în care învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, iar procurorii au declarat că o vor contesta la Curtea de Apel Chișinău. 

Cauza s-a aflat pe rol din ianuarie 2019, iar procurorii cereau șapte ani de închisoare și confiscarea a aproape 13 milioane de lei. Procurarorii susțin că, pe parcursul anului 2013, Vlad Filat, pe atunci premier, știa de la ruda sa, Ion Rusu, că deţine 12,8 milioane de lei obținuți ilegal de la Banca de Economii.

Vlad Filat consideră că acest dosar ar fi o „creaţie” a procurorilor lui Plahotniuc. „Într-un stat cu adevărat democratic şi cu o justiţie corectă, acest dosar nu putea avea nicio continuitate”, a scris el pe Facebook.

Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Fostul premier a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de nouă ani de închisoare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis pe 31 ianuarie 2023 o hotărâre în cauza fostului premier Vlad Filat intentată împotriva statului Republica Moldova, prin care a constatat violarea Articolului 6 din Convenție – dreptul la un proces echitabil. În baza acesteia, fostul premier a cerut rejudecarea cauzei în care a fost condamnat.