Ultima zi de agitație electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum

Ala Găină

Asătzi este ultima zi în care sunt permise acțiunile de agitație electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum care vor avea loc în această duminică. Sâmbătă, dar și în ziua alegerilor, agitația electorală este interzisă.

Astăzi este ultima zi când este permisă desfășurarea și reflectarea activităților sau materialelor cu tentă de agitație electorală și apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

De asemenea, difuzorii și distribuitorii de publicitate au obligația de a înlătura/retrage tot afișajul electoral și alte materiale publicitare electorale, excepție făcând materialele elaborate de organele electorale.

Agitația electorală în ziua alegerilor și în ziua precedentă constituie contravenție administrativă și se sancționează. În cazul persoanelor fizice se aplică amendă de la 40 la 60 de unități convenționale, iar în cazul persoanelor juridice – amendă de la 100 la 150 de unități convenționale.

Pe 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul republican constituțional, la care cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.