Un fost procuror anticorupție ar putea reveni în sistem: ar fi fost implicat în scandaluri și ar fi acumulat o avere impresionantă

Redacția Liber TV

Un fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție, care ar fi fost implicat în mai multe scandaluri și ar fi acumulat, de-a lungul carierei sale o avere impresionantă, ar putea reveni în sistem. Într-un context în care se discută tot mai mult despre reformarea justiției, numele său reapare, trezind îngrijorări legate de posibila sa reintegrare în sistem. Deși fostele autorități și-au propus să curețe justiția de oameni controversați, zvonurile sugerează că Galeru ar putea reveni în structurile reformate, fapt care a tras un semnal de alarmă în rândul opiniei publice, notează portalul știrionline.md. 

„Reformele din justiție, care au fost prezentate drept o soluție pentru eradicarea corupției și reinstaurarea încrederii în instituțiile de drept, par să fie sabotate de figuri cu un trecut discutabil. Vitalie Galeru, alături de alți foști subalterni ai lui Viorel Morari, s-ar afla acum în centrul speculațiilor cu privire la reîntoarcerea lor în sistem prin decizii controversate luate de Curtea de Apel Chișinău”, mai notează sursa.

Cariera lui Vitalie Galeru

Vitalie Galeru și-a început cariera în Procuratura municipiului Chișinău la 26 aprilie 2011, urmând ca în 2013 să fie transferat la Procuratura Anticorupție. De-a lungul anilor, el a reușit să își creeze o rețea puternică de relații în cadrul sistemului judiciar, ceea ce l-a ajutat să își consolideze poziția. Un exemplu relevant este presupusa legătură a sa cu Victor Garaba, un om de afaceri influent și fratele lui Iurie Garaba, fost adjunct al Procuraturii Generale, care la rândul său a fost aliat cu Valeriu Zubco, fostul procuror general democrat. Această rețea de influență a ajutat la menținerea și întărirea poziției sale în sistem, iar faptul că Victor Garaba este nașul său de cununie doar adâncește suspiciunile cu privire la integritatea lui Galeru.

Înainte de a ajunge procuror, Galeru a activat la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), unde ar fi avut tactici agresive în investigarea cazurilor de corupție și crimă organizată. „De acolo, și-a creat o reputație de a „scutura” oamenii de afaceri prin diverse mijloace, printre care și utilizarea forței legale pentru a-i determina să facă anumite plăți. Când a devenit procuror, ar fi folosit aceste metode pentru a-și rezolva vendetele personale, în special împotriva polițiștilor pe care îi considera rivali”, mai notează stirionline.md. 

Averea acumulată și afaceri ascunse de ochii lumii

Vitalie Galeru a fost adesea subiectul unor investigații jurnalistice care l-au acuzat de îmbogățire ilicită și corupție. Deși funcția de procuror nu este una care să ofere venituri mari, Galeru ar fi reușit să acumuleze o avere impresionantă. Cu toate acestea, majoritatea bunurilor ar fi trecute pe numele soției sale, Ludmila Galeru, pentru a evita suspiciunile legate de sursa veniturilor.

Familia Galeru deține, de exemplu, o plantație de viță de vie de cel puțin 4 hectare în raionul Cimișlia, gestionată prin Gospodăria Țărănească „Galeru Ludmila”. Aceasta afacere a beneficiat de subvenții nerambursabile din partea statului în 2013, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la favorurile pe care le-ar fi primit în calitate de funcționar public.

Totodată, una dintre proprietățile sale importante ar fi o casă situată la periferia Chișinăului, care a fost înregistrată pe numele soției sale. Casa are o suprafață aparent modestă, de doar 88,3 metri pătrați conform datelor cadastrale, însă surse apropiate susțin că imobilul real este mult mai mare și include două nivele și o mansardă. Aceasta ar fi fost construită cu banii obținuți din anumite surse pretins dubioase, iar terenul și casa au fost „donate” soției sale de către o familie din Basarabeasca, probabil pentru a masca proveniența ilicită a fondurilor.

Scandaluri și posibilele abuzuri în justiție

De-a lungul carierei sale, Vitalie Galeru ar fi fost implicat în mai multe dosare controversate, care au atras critici dure din partea publicului. Printre acestea se numără dosarul legat de „bijuteriile din aur”, care a vizat oamenii de afaceri din domeniul comercializării de articole din aur. Împreună cu Gherasimenco, adjunctul său de la Procuratura municipiului Chișinău, Galeru ar fi orchestrat percheziții la agenți economici și i-ar fi forțat pe aceștia să plătească sume mari de bani pentru a-și recupera libertatea. Deși scandalul a izbucnit, dosarul a fost retras fără ca cei doi să fie sancționați pentru luare de mită.

Un alt caz notoriu este cel al fostului comisar de poliție din Strășeni, Petru Scoarță. Acesta a fost acuzat de corupție activă și, după ce a fost reținut pe baza unui denunț, Galeru a înțeles că nu deține suficiente probe. În loc să abandoneze cazul, procurorul l-ar fi șantajat pe Scoarță cu informații personale compromițătoare, forțându-l să plătească o sumă mare de bani și să recunoască vina pentru o infracțiune mai puțin gravă, în schimbul unei pedepse mai ușoare. În final, instanța de apel i-a dat lui Scoarță o pedeapsă cu închisoarea.

Legăturile politice și execuția ordinelor

Pe lângă afacerile personale și pretinsele abuzuri comise în justiție, Vitalie Galeru este cunoscut pentru legăturile sale cu oameni puternici, cum ar fi Vlad Plahotniuc, oligarhul care a dominat scena politică moldovenească pentru o perioadă lungă de timp. Galeru ar fi fost unul dintre executorii fideli ai ordinelor politice venite din anturajul lui Plahotniuc, vizând inamicii acestuia. Printre victimele sale s-au numărat politicieni de renume, precum Vlad Filat și Veaceslav Platon, dar și oameni de afaceri care nu s-au aliniat intereselor oligarhului.

Galeru ar fi jucat un rol-cheie în reținerea lui Filat, organizând perchezițiile care au dus la arestarea fostului premier. Totodată, el a condus investigațiile în dosarul de corupere a deputaților, în care au fost implicați Vitalie Burlacu și Irina Baglai. Deși cei doi au petrecut doi ani în arest, dosarul a fost prelungit prin diverse artificii legale, pentru a menține presiunea asupra lor.

Încercările de revenire în sistem

„Acum, numele lui Vitalie Galeru este din nou pe buzele multora, fiind menționat în legătură cu posibila sa revenire în Procuratura reformată. Surse din interior susțin că există presiuni pentru ca Galeru să fie reintegrat, în ciuda trecutului său controversat, iar aceste mișcări sunt orchestrate de cercuri politice apropiate de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Deși PAS a promis o curățare a justiției, mulți se tem că astfel de figuri cu un trecut corupt sunt readuse subtil în sistem, pentru a servi interesele politice actuale”, mai notează portalul știrionline.md.