Un nou scandal cu implicarea lui Ilan Șor. O cursă charter organizată de politicianul fugar a fost reținută la sol. Precizările AAC

Ala Găină

Treizeci de pasageri ai unei curse charter ar fi așteptat aproape șapte ore pe aeroportul din Tel Aviv, Israel, ca autoritățile din Republica Moldova să ofere aeronavei autorizație de scor spre Chișinău. Cursa a fost organizată de politicianul fugar Ilan Șor. Acesta a acuzat autoritățile de la Chișinău că au blocat intenționat zborul. Ministerul de Externe a calificat acuzațiile drept falsuri, iar Autoritatea Aeronautică Civilă susține că reprezentanții companiei care au efectuat zborul nu aveau toate actele în regulă.

Într-o postare, politicianul fugar a scris că toată ziua, avionul charter pe care l-a organizat, cu familiile de moldoveni, inclusiv cu copii la bord, a așteptat permisiunea de a decola spre Chișinău de pe aeroportul Ben-Gurion din Israel. Și abia noaptea a primit permisiunea de a zbura.

Toată ziua, avionul charter pe care l-am organizat, cu familiile de moldoveni, inclusiv și cu copii la bord, a așteptat permisiunea de a decola spre Chișinău de pe aeroportul Ben-Gurion din Israel. Și abia noaptea a primit permisiunea de a zbura. Autoritățile moldovenești nici nu au încercat să se implice cumva în această situație, echipa noastră fiind nevoită să apeleze la toată lumea care ar fi putut influența acest proces. Doar atunci când deputatul Marina Tauber l-a contactat pe directorul Autorității Aviației Civile din Moldova, Vasile Șaramet, și la rugat să se implice personal în rezolvarea acestei probleme, lucrurile s-au mișcat din loc”, a scris Șor, pe rețelele de socializare.

În replică, cei de la Autoritatea Aeronautică Civilă susțin că reprezentanții companiei care au efectuat zborul „nu aveau toate actele în regulă”.

„Solicitarea de autorizare a zborului neregulat a venit din partea furnizorului de servicii de deservire la sol și a fost înregistrată în SIA GEAP la ora 15:40, nefiind depuse toate actele necesare pentru autorizare. Aproximativ la 18:30 au fost depuse și actele care lipseau”, spun reprezentanții AAC.

Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile mai spun că, deși conform cererii, acesta este un zbor de repatriere, solicitantul nu a coordonat zborul cu instituțiile statului relevante, „motiv pentru care a fost necesar timp suplimentar pentru a verifica originea zborului și lista pasagerilor”.

„Menționăm că din 30 de pasageri, conform informației prezentate de către solicitant, doar 13 sunt cetățeni ai Republicii Moldova. După finalizarea verificărilor corespunzătoare, autorizația a fost emisă la ora 22:30. Autoritatea Aeronautică Civilă regretă orice încercare de a induce în eroare și a dezinforma populația”, se arată în comunicatul de presă.

În același timp, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe spun că au discutat cu Ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, Alex Roitman. Nu există nici un impediment din partea autorităților noastre, sunt falsuri și speculații, spun autoritățile, care mai menționează că din cauza războiului, unele curse înregistrează întârzieri.