Un nou scandal în justiție! Membru CSM, care a trecut pre-vetting-ul, cercetat penal pentru corupție

Redacția Liber TV

Un nou scandal în justiție. Iulian Muntean, desemnat recent de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii după ce a trecut testul integrității, este cercetat penal într-un dosar pe fapte de corupție. Informația a fost confirmată de Procuratura Anticorupție. În replică, Iulian Muntean susține că dosarul de corupție pe numele său ar fi fost fabricat de regimul Plahotniuc și că timp de cinci ani nu a fost citat să facă declarații. Acesta spune că nu are de gând să-și dea demisia.

Procurorii anticorupție au descins cu percheziții la domiciliul lui Muntean pe 5 iunie 2018. Atunci a fost percheziționat și automobilul actualului membru al CSM. Cauza penală în care figurează Muntean se află în exercitarea organului de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, iar urmărirea penală este în desfășurare. De altă parte, Iulian Munteanu, spune că dosarul penal i-ar fi fost „fabricat” de regimul Plahotniuc pentru a-l intimida.

„Nu pot să constat decât că scopul apariției acestei informații este de a mă intimida. Dar, așa cum am refuzat implicarea în campania electorală din 2019 de partea partidului democrat și, ulterior, „întâmplător”, din partea procuraturii plahotniuciste m-am ales cu percheziție acasă, declar că nu mă voi lăsa intimidat și îmi voi duce mai departe mandatul de membru CSM, punând în prim plan legea și interesul public”, a declarat Iulian Muntean.

Și președina Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate a reacționat cu privire la acest scandal. Potrivit deputatei PAS, cineva încearcă din răsputeri să arunce o umbră asupra activității comisiei Pre-vetting, dar și asupra credibilității noului Consiliu Superior al Magistraturii. „Această acuzație este una gravă” și cazul respectiv va fi analizat, a mai spus Stamate.

„Informația care a fost livrată comisiei de organele statului: CNA, PA, SIS. Dacă într-adevăr persoana figurează într-un dosar de corupție, de ce această informație nu a ajuns la comisia prevetting. Or, comisia, în procesul verificării solicită informații de la aceste instituții. Doi: dacă în formularul comisiei este o întrebare la care candidatul trebuie să menționeze cauzele în care a fost vizat. În cazul în care informația se confirmă, iar persoana nu a indicat această informație în formular – înseamnă că a ascuns. Și în acest caz, nu văd cum ar putea continua activitatea sa în CSM”, a declarat Olesea Stamate,

Și avocatul de la Asociația Promo-LEX a comentat scandalul privind CSM. Potrivit lui, Consiliul Superior al Magistraturii se confruntă cu o criză serioasă de imagine.

„Comisia Pre-Vetting ar trebui să clarifice toate detaliile legate de procesul de pre-vetting al membrului CSM care are calitatea procesuală de învinuit într-o cauză penală. Nu îmi pare atât de grav statutul de învinuit, având în vedere „calitatea” dosarelor de la CNA și PA, dar e mai grav dacă această informație nu a fost comunicată de CNA comisiei sau a fost ascunsă de actualul membru CSM”, a scris Vadim Vieru pe facebook.

Amintim că Iulian Muntean au fost numit pe 7 septembrie 2023 de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru un mandat de șase ani. Candidatura lui Muntean a fost susținută cu voturile a 62 de deputați. Precizăm că Iulian Muntean a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.