Val de felicitări pentru Republica Moldova după decizia Consiliului European: „Europa este Moldova, Moldova este Europa”

Adrian Sirbu

„Europa este Moldova. Moldova este Europa”. Este mesajul transmis și scris în limba română de Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola după decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Și alți lideri europeni au felicitat poporul și autoritățile de la Chișinău, spunând că acest pas reprezintă un semnal clar că locul celor două state este în familia europeană.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că  „este o decizie strategică și o zi care va rămâne întipărită în istoria Uniunii”.

„Suntem mândri că ne-am respectat promisiunile și ne bucurăm pentru prietenii și partenerii noștri”, a transmis Ursula von der Leyen.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris, totodată că decizia de joi seara reprezintp „un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru.

Președintele român Klaus Iohannis a felicitat autoritățile de la Chișinău după decizia luată de Consiliul European. „Vă sprijinim, fiți curajoși, faceți reforme și împreună mergem mai departe”, a spus liderul de la Cotroceni.

„Cred că nu exagerez dacă spun că este un rezultat istoric. Este un pas foarte, foarte important pentru Moldova, pentru Ucraina. Și Republica Moldova și Ucraina s-au străduit foarte mult, au reușit într-un timp record să obțină progrese remarcabile și aceste progrese au fost văzute şi onorate”, a declarat Klaus Iohannis.

Și premierul Marcel Ciolacu a salutat decizia Consiliului European și a transmis felicitări Republicii Moldova și Ucrainei pentru demararea negocierilor de aderare la UE, subliniind că România rămâne un susținător ferm pe tot parcursul procesului de negocieri.

„Salut decizia Consiliului UE și felicit Republica Moldova și Ucraina pentru demararea negocierilor de aderare la UE. România este și va continua să fie un susținător ferm pe tot parcursul procesului de negocieri”, a scris Marcel Ciolacu.

Deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina reprezintă un semnal puternic de sprijin și încredere în aspirațiile și eforturile de a face parte din familia europeană, se arată în mesajul emis de Delegația Uniunii Europene la Chișinău, după decizia istorică luată de Consiliul European.

„Această decizie marchează începutul unui nou capitol în relațiile noastre și subliniază angajamentul Delegației UE în Republica Moldova de a susține țara în parcursul său european. Continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor mai prosper și mai stabil pentru toți cetățenii Moldovei!”, a scris Delegația UE la Chișinău.

În același timp, președinta Maia Sandu, și liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, și-au adresat mesaje de felicitare reciproce.

„Este o onoare să împărtășesc calea de aderare la UE cu Ucraina și președintele Zelenski. Nu am fi aici astăzi fără rezistența curajoasă a Ucrainei împotriva invaziei brutale a Rusiei. Să pornim împreună în această călătorie, pentru a construi o Europă și mai puternică, și mai unită”, a scris Maia Sandu pe Platforma X.

„Felicit fiecare ucrainean în această zi. De asemenea, felicit Moldova și personal pe Maia Sandu. Istoria este făcută de cei care nu se plictisesc să lupte pentru libertate”, a scris președintele Volodimir Zelenski.

Amintim că Parlamentul European, la 5 octombrie și Comisia Europeană, la 8 noiembrie, au recomandat Consiliului European să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova.