„Aflându-se în coasta Uniunii Europene, Moldova poate oferi businessului european condiții mai atractive pentru dezvoltarea sa. Un alt mediu regulator, o altă încărcătură fiscală, un alt climat investițional, să aplice regula setării fine, atunci când pentru nevoile fiecărui investitor poate fi selectat propriul regim individual”. Declarația aparține lui Veaceslav Platon, care a făcut o analiză, pe canalul său de Telegram, privind perspectivele dezvoltării economiei din Republica Moldova.
„N-are nici un rost să mă repet cu privire la capacitățile intelectuale ale președintei Sandu, care, în cei 3,5 ani de mandat, nu a putut formula un plan al reformelor economice pentru țară. O afirmație atât de îndrăzneață precum că o economie puternică poate fi construită doar în cadrul UE, a derutat economiștii americani, japonezi și chinezi. Puțin probabil că președintele nostru înțelege diferențele dintre modelul economic american (liberal), nipon (paternalist), sud-coreean, chinez, suedez și cel vest-european. Puțin probabil că președintele nostru, sau alți participanți ai procesului politic, au analizat la modul cel mai serios cele mai potrivite pentru particularitățile Moldovei forme ale creșterii economice (analogiile pure sau hibride) din practica mondială.
De ce, doamnă Sandu, considerați că economia moldovenească, odată ajunsă în UE, vreme la care va fi definitiv deposedată de resursele umane de muncă, cu o piață internă microscopică, fără o ramură puternică conducătoare și competentă, brusc va deveni puternică? Ce avantaje concurențiale va avea aceasta atunci când se va ciocni în condiții de reglementare economică și juridică egale cu economiile europene puternice, bine administrate și o vastă experiență în lupta intraspecifică? Prin ce va fi atrăgătoare Moldova pentru investitori, dacă în decursul a 3,5 ani Dvs. nu ați reușit să atrageți nici măcar un singur investitor important, cu excepția investițiilor în premiile propriei persoane?”, a scris acesta.
Potrivit lui Platon, pentru Moldova ar fi mult mai avantajos să se dezvolte pe lângă Uniunea Europeană, decât în cadrul UE.
„N-ar fi rău dacă politicienii noștri și-ar pune întrebarea: de ce nemții merg la muncă în Elveția, precum lituanienii în Marea Britanie. De ce nivelul de viață în Elveția e mult mai înalt decât în UE? Și de ce elvețienii nu vor în Uniunea Europeană? (…) Spre marele meu regret, nimeni în țara noastră nu și-a pus întrebările care stau chiar la suprafață: Cum să trăim mai departe și cum să ne dezvoltăm țara? Ce planuri strategice și tactice avem? Deocamdată însă politicienii noștri au o singură competiție, cine și cui se va vinde mai scump. Și a cui stăpân e mai tare”, a mai scris Veaceslav Platon.