Veaceslav Platon, despre închiderea canalelor de opoziție: „Are loc un furt deschis, cinic și impertinent din buzunarul cetățenilor și întreprinderilor”

Adrian Sirbu

Cele șase posturi TV ale opoziției au fost închise de guvernare pentru a ascunde furturile și abuzurile de putere. Cel puțin asta afirmă Veaceslav Platon, care a dat un exemplu, pe blogul său de pe Telegram, cum funcționează această schemă. 

„În luna septembrie, în cadrul îndeplinirii solicitărilor UE pentru cel de-al treilea Pachet energetic, Guvernul a obligat Moldovagaz să transmită în chirie întreprinderea Moldovatransgaz (MTG), specializată în transportarea gazelor de la frontieră până la rețelele de distribuție. A fost transmis direcționat, către „Vestmoldtransgaz” (VMTG), care deține conducta Iași-Ungheni și aparține companiei Transgaz România în proporție de 75% și 25% – BERD, implicat în toate scandalurile de furt din Moldova.

Imediat cum a fost transmisă în chirie MTG, „partenerii” noștri occidentali de la BERD au și solicitat majorarea tarifului pentru transportarea gazului, care este o parte componentă a tarifului pentru consumatorii de gaze, adică a tarifului pe care-l plătim noi toți. Și minunea s-a produs! Pentru „băieți buni”, ANRE a majorat,în regim de urgență, tariful de la 106,4 lei până la 220,6 lei pentru mia de metri cubi, adică cu 107%!!!!! Asta în condițiile în care ei refuzau majorarea acestui tarif cu 4% pentru Moldovagaz!

Pentru transportarea gazelor până la distribuitor, adică până la rețelele de distribuție, de la 130,8 lei pentru 1000 metri cubi, până la 210,6 lei, adică cu 61%!!! Iar pentru tranzitul gazului pe teritoriul Moldovei, de la 72 de lei, până la 210,6 lei, adică cu 206%!!!”, a scris Platon pe Telegram.

Majorând tariful pentru „partenerii occidentali”, guvernarea a  oferit argumente excelente pentru Gazprom într-o cauză împotriva Moldovei, spune omul de afaceri, care i-a adresat o întrebare președintei Maia Sandu.

„Adresez o întrebare simplă pentru Sandu și banda sa: „Dacă noul tarif corespunde condițiilor economice reale, înseamnă că voi special (de câte ori) micșorați tariful pentru Gazprom, fapt prin care ați creat, în mod artificial, acele datorii de 700 mln.$?”. Majorând tariful pentru „partenerii occidentali”, Dvs. ați oferit niște argumente excelente pentru Gazprom într-o cauză împotriva Moldovei. Acum Gazprom nici măcar nu trebuie să demonstreze în ce mod Guvernul RM micșora, artificial, tarifele și aducea daune investițiilor lor. Dar și standardele duble față de investitorii de diferită naționalitate sunt pe față.

Totuși, dacă Moldovagaz avea un tarif argumentat din punct de vedere economic, înseamnă că, majorarea tarifului pentru VMTG reprezintă un furt ordinar sau o așa-numită ajustare pentru frații de la BERD, care au ajutat, acum un an, la sustragerea a 70.000.000€ la achizițiile de gaze”, scrie Platon.

Platon acuză de faptul că toate aceste scheme sunt ținute în umbră, iar în prezent are loc o „tăcere informațională”.

„Spuneți-mi, nouă nu ne ajung hoții noștri? Trebuie să mai atragem și hoți internaționali? Din câte înțelegem din publicația Ziarul de Gardă, hoția de păcură tot a avut loc sub umbrela „Rompetrol”. Au apărut prea mulți hoți internaționali la noi: Kobolev, BERD, tot felul de avocați și auditori norvegieni, William Copolse cu ERU lui, care a prădat împreună cu Maia toată Moldova, și mulți-mulți alții. Doar pe achiziția de vaccinuri ar trebui vreo două sute de polițiști și procurori să se lămurească. Și toate astea într-o tăcere informațională totală. Adevărate „vremuri bune” pentru hoți și tâlhari! Așa-i, doamna Maia?”, a conchis Veaceslav Platon.