Veaceslav Platon, despre motivul demisiei lui Stamate: “Nu a dorit ca legea să fie modificată special ca Litvinenco să fie Procuror General”

Adrian Sirbu

Olesea Stamate și-ar fi dat demisia din funcția de președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități întrucât nu a dorit să susțină încă o modificare a Legii Procuraturii care-i permite lui Sergiu Litvinenco să ajungă Procuror General. Asta susține Veaceslav Platon, care a scris despre asta pe contul său de Telegram.

Deci, care este motivul demisiei Olesei Stamate din funcția de președintă a Comisiei Juridice a Parlamentului?

Potrivit informațiilor mele, la o întâlnire a fracțiunii la Președinție, grupul lui Recean, la care s-a alăturat Litvinenco, a început să promoveze o altă modificare, deja a suta, a legii cu privire la Procuratură. În special, au dorit să înlăture din lege cerința prin care un candidat la funcția de procuror general nu trebuie să fie membru al unei formațiuni politice în ultimii 3 ani. Acest lucru a fost împins special pentru Litvinenco. O altă parte a fracțiunii, susținută și de Maia Sandu, optează pentru un procuror român. Stamate s-a indignat. Legile nu pot fi modificate pentru a se potrivi unei anumite persoane, cu atât mai mult pentru a numi o figură politic angajată.

Cineva chiar a sugerat în glumă adăugarea în Lege, ca o condiție pentru numirea procurorului general, ca numele său de familie să înceapă cu litera „L” și să se termine cu „vinenco”. Stamate însă, a pierdut în această dispută și și-a anunțat cu emoții demisia. Este surprinzător că cineva din PAS mai are principii”, a scris Platon pe canalul său de Telegram.

În seara lui 19 ianuarie, Olesea Stamate și-a anunțat demisia din funcția de președintă a Comisiei Juridice, fără să spună exact care ar fi motivele acestei decizii. „Tot începutul are și un sfârșit (…). Am luat decizia de a renunța la funcția de președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, începând cu data de 1 februarie. Intenționez să mă concentrez mai mult pe creația legislativă, renunțând la procesele organizaționale. Totodată, este și o ocazie să dedic mai mult timp copiilor și familiei”, a scris Stamate.