Veaceslav Platon, despre reducerea până la 45 de euro a plafonului pentru impozite la colete: “Impozit pentru naivitate”

Adrian Sirbu

Impozit pentru naivitate – astfel a comentat Veaceslav Platon noutatea potrivit căreia Ministerul Finanțelor propune reducerea până la 45 de euro a plafonului pentru impozite la coletele trimise de persoane fizice din străinătate către persoane fizice din Moldova. Norma va fi introdusă în noul Cod Vamal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Inițial, codul prevedea că, de la 1 ianuarie 2024, limita va fi de €150.

Dragi prieteni, propun să numim această inovație drept „impozit pentru naivitate”!

Este absolut rezonabil, atunci când, în urma acțiunilor tale nerezonabile, vin și consecințe negative.

Pentru iluzia că vor veni oameni cinstiți, îi vor înlocui pe cei necinstiți și vom trăi bine – trebuie să plătești.

Trebuie să plătești pentru naivitate și credință oarbă escrocilor politici care, de la bun început, nu aveau nici gând să-și îndeplinească vreo una din promisiuni”, a scris Veaceslav Platon pe Telegram.

Platon mai spune că trebuie să plătești pentru lipsa de dorință de a analiza cuvintele și acțiunile politicienilor, de a contrapune acțiunile cu declarațiile lor.

Există un preț care trebuie plătit pentru lipsa de dorință de a-l asculta pe Platon, care-și rupea vocea în campania electorală la fiecare post de televiziune, strigând cât putea de tare că avem de a face cu niște proști și escroci.

Nu mă bucur. Plătesc și eu pentru asta și nu-mi place nici mie. E neplăcut să știu că nu am putut convinge oamenii, că nu am putut ajunge la urechile lor”, a conchis acesta.

Ulterior, Ministerul Finanțelor a emis un comunicat în care precizează că proiectul propus pentru consultare nu se referă la trimiterile poștale, ci vizează modificarea plafonului pentru bagajul neînsoțit (colet) expediat de o persoană fizică către o altă persoană fizică.

Regimul fiscal aferent trimiterilor poștale de la afaceri către persoană fizică, realizate prin intermediul platformelor de comerț electronic rămâne neschimbat, scutirea de taxe de import fiind aplicată pentru trimiterile expediate a căror valoare nu depășește 150 euro, începând cu 1 ianuarie 2024.

Actualmente, coletele transmise de o persoană fizică aflată peste hotarele țării către o altă persoană fizică se impozitează de la primul leu, respectiv, prin această măsură propusă spre discuție, se urmărește majorarea plafonului de impozitare de cel puțin 45 euro”, precizează Ministerul Finanțelor.