Veaceslav Platon, despre scrisoarea Veronicăi Dragalin privind presupusa legătură cu Tatiana Răducanu: „De ce scrisoarea a fost expediată exclusiv candidaților care nu au trecut pre-vettingul?”

Ala Găină

Veaceslav Platon a venit cu o reacție după ce șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a expediat o scrisoare, în care anunță că la 30 aprilie 2024, în baza unor informații, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal privind cercetarea legăturilor Tatianei Răducanu cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. 

Stimată doamnă Dragalin, sunt totalmente de acord cu concluziile Dvs. despre influența mea asupra membrilor Comisiei Pre-Vetting. Nu chiar corect ați ales modul prin care ați ajuns la asta, dar nu-i nimic grav. Am o singură întrebare la Dvs.: De ce scrisoarea a fost expediată exclusiv candidaților care nu au trecut pre-vettingul? Ori, reieșind din scopurile activității Procuraturii Anticorupție și interesele sociale protejate de aceasta, anume candidații care au trecut pre-vettingul comisiei sub influența mea ar trebui să atragă, în mod special, interesul Procuraturii Anticorupție. În rest, sunt totalmente de acord cu concluziile Dvs”, a scris Veaceslav Platon pe Telegram.

Veaceslav Platon a mai menționat pentru Ziarul de Gardă că o cunoaște pe Tatiana Răducanu, dar că nu a avut raporturi financiare cu aceasta. Mai mult, acesta se întreba retoric de ce aceste mesaje au apărut acum, înainte de a fi începută evaluarea procurorilor.

„De unde sunt aceste mesaje? Dacă sunt din acel telefon care mi-a fost confiscat la Kiev și care nu a fost folosit timp de opt ani, și acum, brusc, au apărut aceste mesaje înainte de a începe evaluarea procurorilor… bine, nu vă voi împărtăși gândul meu”, a adăugat Platon.

Procuratura Anticorupție recent a inițiat o investigație referitor la presupuse acte de corupție și, în mod excepțional de la procedura ordinară care menține confidențialitatea unui proces penal, Veronica Dragalin a considerat necesar să-i informeze pe mai mulți judecători, procuror și reprezentanți ai societății civile despre unele circumstanțe depistate în această investigație care ridică o suspiciune despre un actual membru al Comisiei Pre-Vetting, Tatiana Răducanu, și anume, că aceasta este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor, notează Telegraph.md, care a publicat scrisoarea.

În urma acestei scrisori, Tatiana Răducanu, membru al Comisiei Pre-Vetting și Vetting, și-a anunțat demisia din funcție.

Uneori lucrurile în curățarea justiției se mișcă mai greu decât de dorim, uneori există și obstacole, dar evaluarea este unica modalitate de a avea pe termen lung un sistem cu oameni integri, chiar dacă acest lucru îi sperie astăzi pe mulți. Procesul de vetting trebuie să continue, acum el începe în sistemul procuraturii. În legătură cu scrisoarea menționată, sunt nevoită să-mi declar demisia de membră din ambele comisii de evaluare pentru a nu pune în pericol întregul proces de vetting”, se arată în scrisoarea transmisă de Tatiana Răducanu Parlamentului.

Parlamentul a numit-o pe Tatiana Răducanu în calitate de membru în cele două comisii de evaluare a judecătorilor și procurorilor în aprilie 2022. Tatiana Răducanu a fost magistrat la Curtea Supremă de Justiție în perioada 2005-2016, anterior fiind judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.